Na przestrzeni lat drób coraz popularniejszy!

Od kilkunastu lat stale zwiększa się krajowe spożycie mięsa drobiowego. Wśród konsumentów systematycznie rośnie także zainteresowanie produktami wysokiej jakości.

 

\"\"

 

Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat ilość spożywanego drobiu wzrosła dwukrotnie i przy zachowaniu obecnej tendencji może niebawem osiągnąć 30 kg rocznie na osobę. Tym samym udział mięsa drobiowego w diecie przeciętnego konsumenta systematycznie powiększa się w stosunku do innych rodzajów mięsa. O stale rosnącej popularności drobiu stanowi z pewnością połączenie walorów kulinarnych z korzystną ceną produktu. Od wielu lat jego ceny wykazują bowiem dużo większą stabilność niż ceny pozostałych rodzajów mięsa.

Jednakże od pewnego czasu przy dokonywaniu zakupu krajowi konsumenci kierują się nie tylko korzystną ceną drobiu, lecz coraz częściej poszukują wyrobów wysokiej jakości. Wskazuje na to coraz większe zainteresowanie produktami z kategorii premium, w tym także mięsem opatrzonym certyfikatem Quality Assurance for Food Products. W tej grupie produktów drobiowych pierwszorzędne znaczenie mają bezpieczeństwo i higiena procesu produkcji, a także wybitne walory smakowe i kulinarne.

Czytaj także:
Indyki rzeźne coraz bardziej popularne
Optymistycznie kształtują się ceny żywca kurcząt brojlerów
Dobre wieści dla producentów trzody chlewnej

W odpowiedzi na wciąż rosnące zainteresowanie mięsem drobiowym wysokiej jakości krajowy System Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP) został rozszerzony o nowe kategorie produktów z górnej półki. Wymagający konsumenci mogą tym samym wybierać spośród bogatego asortymentu produktów z kurczaka i indyka, do którego oprócz kulinarnego mięsa z piersi tych ptaków należą teraz także: ich tuszki, piersi całe lub dzielone ze skórą i z kością oraz piersi ze skórą i bez kości, ćwiartki, noga, udo, podudzie, skrzydło całe i dzielone oraz mięso z piersi, nogi, uda, podudzia i skrzydła.

Celem opracowania i wprowadzenia Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności jest zaoferowanie wymagającym konsumentom różnorodnych produktów drobiowych z górnej półki. Skrupulatne przestrzeganie zasad produkcji, zdefiniowanych szczegółowo dla każdego z jej etapów, jest podstawą dostarczania na rynek mięsa drobiowego opatrzonego gwarancją wysokiej jakości smaku, a także w pełni bezpiecznego i wyprodukowanego z dbałością o dobrostan hodowanych zwierząt.

Źródło: Sprawdzony Drób,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu 
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,175FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,667ObserwującyObserwuj
5,400SubskrybującySubskrybuj

Co z kwietniową publikacją wyceny wartości hodowlanej bydła?

Hodowcy bydła mlecznego i producenci mleka są zaniepokojeni brakiem publikacji kwietniowej wyceny wartości hodowlanej samców i samic. Dr Agnieszka Nowosielska, dyrektor ds. Hodowli Polskiej...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE