Napompowany chleb, czyli jak nas oszukują producenci?

Chleb żytni bez mąki żytniej czy margaryna zamiast masła – ostatnie kontrole inspektorów jakości żywności nie pozostawiają złudzeń. Na rynku jest coraz więcej produktów zafałszowanych.

Jak informuje TVP Info, "w niechlubnej czołówce regionów, w których jest najwięcej takiego towaru na sklepowych półkach, są województwa kujawsko-pomorskie, zachodniopomorskie i lubelskie. Konsumenci muszą więc być czujni, bo nierzadko są celowo wprowadzani w błąd i oszukiwani przez producentów.

Polacy kupują chleb najczęściej w hipermarketach. Korzystna cena nie zawsze jednak idzie w parze z wysoką jakością produktu.

– Te chleby są napompowane, sztuczne, a jakby tego było mało, na drugi dzień są niezjadliwe!
– przyznaje pani Aldona z Torunia.

Stąd nowy trend – coraz więcej małych piekarni oferujących towar wysokiej jakości, choć droższy. Bo jakość kosztuje. W niewielkiej piekarni przy ulicy Sienkiewicza w Bydgoszczy nigdy nie brakuje klientów. Wszystko dzięki temu, że mogą tu kupić pieczywo uzyskane w wyniku zastosowania tradycyjnych staropolskich receptur i metod produkcji. Nowością i towarem codziennie znikającym z półek niczym ciepłe bułeczki, jest chleb z dodatkiem szałwii.

Jak tylko jestem w pobliżu, podjeżdżam i kupuję ten chleb, który przez kilka dni jest świeży, poza tym ma niepowtarzalny smak, zapach. Polecam! – mówi jeden z klientów.

Naturalny zakwas rzadkością
Wszystkie gatunki chleba mieszanego i żytniego z tej piekarni produkowane są na naturalnym zakwasie bez dodatku ulepszaczy i konserwantów. To rzadkość, rzadkość, która zyskuje coraz więcej amatorów.

Jest swego rodzaju moda na produkty ekologiczne, tradycyjne. Widać, że ta nisza się rozwija – potwierdza Adam Mrozik, właściciel bydgoskiej piekarni.

Polacy kupują coraz mniej pieczywa. To często towar nie takiej jakości, jak oczekują konsumenci, co potwierdzili podczas kontroli inspektorzy.

Zdarza się jeszcze stosowanie nieuprawnionego karmelu, który można stosować tylko i wyłącznie w pieczywie słodowym. To celowe wprowadzanie konsumentów w błąd – informuje Marek Szczygielski, dyrektor Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Bydgoszczy.

Zboża i przetwory zbożowe, w tym chleb i bułka tarta stanowią większość wśród produktów spożywczych, w których wykryto różnego rodzaju nieprawidłowości. Wiele nieprawidłowości pojawiło się również w skontrolowanym mięsie i przetworach, wyrobach garmażeryjnych czy napojach bezalkoholowych. Inspektorzy Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych od stycznia 2010 roku do sierpnia tego roku wydali i upublicznili 193 decyzji administracyjnych. Najwięcej – 45 – w województwie kujawsko-pomorskim, 21 w województwie lubuskim, 20 w województwie zachodniopomorskim, 19 w lubelskim. Najmniej, bo 2 – w województwie podlaskim.

Zafałszowanych produktów na rynku jest coraz więcej. Tylko w pierwszym kwartale ubiegłego roku Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Bydgoszczy skontrolował 6 asortymentów pieczywa o łącznej masie partii 1918 kg, we wszystkich stwierdzono nieprawidłowości. Dotyczyły one niezgodnego z recepturą składu surowcowego, braku nazw substancji dodatkowych czy nieokreślenia terminu przydatności.

Produkt „seropodobny”
– Otrzymaliśmy zawiadomienie, że klientowi zaproponowano wyrób seropodobny jako ser. Były to produkty, w których tłuszcze mleczne zastąpiono tłuszczami roślinnymi – opowiada Artur Dinter z IJHARS w Bydgoszczy.

Dlatego podczas zakupów konsumenci powinni zwracać uwagę na etykiety na produktach – czy zawierają one polepszacze, substancje dodatkowe czy są podane: kraj pochodzenia oraz warunki przechowywania. Poszkodowani klienci mogą się zgłaszać do regionalnych oddziałów Inspektoratów Jakości Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów".

Źródło: Maria Sikorska, TVP Bydgoszcz, „Agroregion”, TVP Info, www.tvp.info, fot. sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,520ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

Solidne wyniki finansowe Grupy Azoty pomimo pandemii

Grupa Azoty odnotowała w 2020 roku skonsolidowane przychody ze sprzedaży wynoszące 10,5 mld zł i wynik EBITDA w wysokości 1,3 mld zł, osiągając marżę...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE