Narodowy Dzień Świni: o czym była mowa?

21 marca 2017 roku w Tarnowie Podgórnym odbyła się I edycja konferencji Narodowy Dzień Świni – największej konferencji poświęconej produkcji trzody chlewnej. Prelegenci omówili sytuację producentów trzody chlewnej w Polsce. Nie zabrakło również dyskusji wokół problemów związanych z wystąpieniem ASF. Nasza redakcja objęła patronat medialny nad konferencją.

ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ NA DOLE STRONY

 

\"rolnictwo,


Organizatorem Narodowego Dnia Świni jest InConventus Group przy wsparciu Głównego Inspektoratu Weterynarii, Polskiego Związeku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS", Krajowej Rady Izb Rolniczych (KRIR) oraz Wielkopolskej Izby Rolniczej (WIR).

Imprezę otworzyła kierownik działu rozwoju biznesu rynku mięsnego z InConventus Group  Anastasia Predko oraz  Roman Kołacz, profesor habilitowany z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

ASF – jak poradzić sobie w trudnej sytuacji rynkowej?

Pierwsza sekcja „Aktualne zagadnienia z branży” została poświęcona sytuacji epizootycznej odnośnie ASF w Polsce i inicjatywom legislacyjnym. Uczestnicy omówili warunki przyznania i otrzymania odszkodowań, które mają na celu zrekompensowanie strat poniesionych w związku z działaniami organów władzy publicznej mającymi na celu eliminację chorób zakaźnych trzody chlewnej.

Produkcja świń: problem z opłacalnością

Druga sekcja zatytułowana „Najnowsze technologie managementu na gospodarstwach w Polsce” wywołała burzliwą dyskusję – szczególnie ważne stało się pytanie o przyczyny niskiej efektywności w produkcji świń, o której opowiedział doktor nauk weterynaryjnych  Marian Porowski.

Znani eksperci polskiego i europejskiego rynku podzielili się doświadczeniem dotyczącym żywieniowych możliwości poprawy wyników tuczu i jakości tusz wieprzowych, ważną rolą higieny i jej wpływem na status zdrowotny stada, przedstawili również analizę porównawczą produkcji trzody chlewnej w Unii Europejskiej.  Głos w tej sekcji zabrał prof. dr hab. inż. Daniel Korniewicz z Cargill Polska Sp. z o.o.,  Urszula Teter z CID LINES Sp. z o.o. oraz  Ilonka Wijers z FANCOM B.V.

Wycieczka do nowoczesnej fermy trzody chlewnej

Najbardziej oczekiwanym wydarzeniem Narodowego Dnia Świni była wirtualna wycieczka po gospodarstwie inż. Waldemara Przechadzki. Każdy uczestnik mógł zwiedzić gospodarstwo w towarzystwie  Andrzeja Komornickiego z HODOWCA Sp. z o.o.

W tym roku konferencja Narodowy Dzień Świni zgromadziła ponad 100 uczestników – właścicieli gospodarstw, menedżerów i specjalistów, ekspertów branżowych,  przedstawicieli firm, władz, stowarzyszeń branżowych oraz organizacji międzynarodowych.

Wszystkie tematy poruszone na Konferencji mają na celu zwiększenie konkurencyjności polskiej wieprzowiny na rynku europejskim. Dlatego Narodowy Dzień Świni bierze na siebie rolę platformy, gdzie możliwa będzie wymiana informacji, wizji oraz gdzie generowane będą nowe pomysły na rozwój krajowego sektora trzody chlewnej.

Następny Narodowy Dzień Świni odbędzie się 6 marca 2018 w HOTELU 500 w Tarnowie Podgórnym. 

Redakcja AgroNews

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,520ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE