Niskie ceny, wysokie koszty – trudna sytuacja hodowców trzody chlewnej

Od kilku miesięcy rynek trzody chlewnej w Polsce nie doświadcza większych wahań cenowych. Od kwietnia 2025 r. stawki skupu utrzymują się na poziomie 6,60–6,80 zł/kg, co – jak wskazują zarówno producenci, jak i eksperci – wciąż nie gwarantuje opłacalności produkcji.

Niskie ceny, wysokie koszty – trudna sytuacja hodowców trzody chlewnej

Ministerstwo dostrzega problemy

Minister rolnictwa Czesław Siekierski zwraca uwagę, że trudna sytuacja w sektorze trzody chlewnej nie jest nowym zjawiskiem, lecz problemem narastającym od dłuższego czasu. Podkreśla, że głównym wyzwaniem są zbyt wysokie koszty produkcji, które sprawiają, że Polska przegrywa konkurencję z takimi krajami jak Niemcy czy Dania.

Musimy zaproponować zmiany związane ze skalą produkcji. W przeciwnym razie nie będziemy w stanie konkurować – zaznacza minister Siekierski. Dodatkowo przypomina, że aż 75% warchlaków w Polsce pochodzi z importu, co dodatkowo obciąża krajowych producentów kosztami i uzależnia rynek od zewnętrznych dostawców.

Wsparcie w ramach WPR i KPO

Aby złagodzić skutki kryzysu, władze wdrażają mechanizmy wsparcia w ramach:

  • Krajowego Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027,
  • Krajowego Planu Odbudowy (KPO).

Nowe instrumenty mają na celu zwiększenie krajowej produkcji warchlaków, poprawę konkurencyjności sektora oraz wsparcie inwestycji w gospodarstwach specjalizujących się w trzodzie chlewnej.

Prognozy: umiarkowana poprawa

Eksperci Credit Agricole przewidują, że sytuacja cenowa może się nieco poprawić w najbliższych kwartałach. Do końca 2025 roku cena skupu żywca ma ustabilizować się na poziomie około 7,00 zł/kg, a do końca 2026 roku wzrosnąć do 7,40 zł/kg. Mimo to wielu producentów wskazuje, że bez trwałego wsparcia systemowego oraz uniezależnienia rynku od importu, powrót do pełnej rentowności będzie trudny.

Konieczność zmian systemowych

Utrzymujące się problemy w sektorze trzody chlewnej pokazują, że konieczne są zmiany strukturalne. Większa skala produkcji, własne źródła warchlaków i wsparcie inwestycyjne to elementy, które mogą pomóc polskim hodowcom przetrwać trudny okres i odbudować konkurencyjność na rynku europejskim.

Advertisement
Advertisement

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics