Pogoda sprzyja zbiorom buraków cukrowych, ale plony będą niższe

Kampania cukrownicza 2019/2020 rozpoczęła się we wrześniu i dotychczas przebiega bez problemów w korzystnych warunkach pogodowych. Buraki cukrowe zostaną zebrane z areału ok. 240 tys. ha, tj. nieznacznie większego jak przed rokiem – informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w najnowszym Raporcie Rolnym.

plon buraka cukrowego, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, IERiGŻ, Piotr Szajner, buraki cukrowe, kampania cukrownicza

Eksperci z Instytutu szacują, że średni plon korzeni wyniesie ok. 60 t/ha, a technologiczny plon cukru ok. 9 t/ha.

– Plon korzeni będzie niższy niż przed rokiem, ale jeżeli warunki pogodowe w okresie zbiorów będą korzystne, to zawartość cukru w korzeniach będzie wysoka. W związku z tym produkcja cukru wyniesie ok. 2150 tys. t. Produkcja będzie większa od krajowego zużycia (ok. 1800 tys. t) i konieczny będzie duży eksport. Buraki cukrowe w bieżącej kampanii będą przerabiane w 17 cukrowniach, gdyż jedna cukrownia została wyłączona z produkcji – poinformował Piotr Szajner z IERiGŻ.

Warto zauważyć, że ceny cukru na rynku krajowym zaczęły wykazywać tendencję wzrostową.

– W sierpniu 2019 r. średnia cena zbytu cukru w workach wyniosła 1,68 zł/kg i była o 0,6 proc. wyższa niż w lipcu br. oraz o 3 proc. wyższa niż przed rokiem. W okresie styczeń-sierpień br. ceny te wzrosły o 7,6 proc. Cena zbytu cukru paczkowanego w porównaniu z lipcem 2019 r. spadła o 2,9 proc. do 1,98 zł/kg oraz była o 33,8 proc. wyższa niż przed rokiem. Od początku 2019 r. ceny cukru paczkowanego wzrosły o 5,3 proc. Ceny detaliczne cukru wykazują silną tendencję wzrostową. Średnia cena detaliczna w lipcu 2019 r. wyniosła 2,61 zł/kg i była o 1,2 proc. wyższa niż przed miesiącem oraz o 32,5 proc. wyższa niż w analogicznym okresie 2018 roku – czytamy.

Szajner podkreśla, że wzrost cen jest niekorzystny dla konsumentów, w tym dla przedsiębiorstw wtórnego przetwórstwa żywności, gdyż będzie skutkował wyższymi kosztami przetwórstwa, ale pozytywnie wpłynie na sytuację ekonomiczno-finansową przemysłu cukrowniczego w 2019 r.

oprac. Kamila Szałaj, Redakcja AgroNews, na podst. IERiGŻ, fot. pixabay.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pogoda największym wyzwaniem dla bezpieczeństwa żywnościowego

Gwałtowne zjawiska pogodowe to główne zagrożenie dla łańcucha dostaw żywności w Europie, wynika z raportu o bezpieczeństwie żywnościowym UE przedstawionym przez Komisję Europejską. Raport, drugi...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics