Polskie warzywa z certyfikatem pojechały do Rosji

27 czerwca ruszył eksport polskich warzyw do Rosji. Bezpieczne, zdrowe polskie produkty będą ponownie trafiały na rosyjski rynek. W symbolicznym otwarciu tego eksportu uczestniczył minister rolnictwa Marek Sawicki.

Zgodnie z porozumieniem zawartym 22 czerwca 2011 roku w Moskwie pomiędzy Unią Europejską i Federacją Rosyjską, każde państwo członkowskie eksportujące świeże warzywa na rynek rosyjski musi zaopatrywać eksportowane produkty w certyfikaty potwierdzające, że są one wolne od bakterii E. coli O104.

Służby sanitarne Federacji Rosyjskiej wprowadziły 2 czerwca br. zakaz importu warzyw do Federacji Rosyjskiej. Przyczyną zakazu było stwierdzenie w Niemczech nowego, szczególnie groźnego dla zdrowia człowieka szczepu bakterii E. coli.

\"\"

Polska już spełniła ten warunek i dziś w obecności ministra rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego pierwszy transport pomidorów otrzymał certyfikat i został wysłany do Federacji Rosyjskiej. Wysyłki dokonało Stowarzyszenie Polskich Eksporterów Owoców i Warzyw „Unia Owocowa”.

Z tej okazji w siedzibie firmy Vegapol Sp. z o.o. w Piotrowicach kolo Karczewa odbyła się konferencja prasowa ministra Marka Sawickiego, w której uczestniczył również prezes Stowarzyszenia Polskich Eksporterów Owoców i Warzyw Jan Stoneczny, a także prezes Związku Polskich Sadowników Mirosław Maliszewski i główny inspektor ochrony roślin i nasiennictwa Tadeusz Kłos i oczywiście właściciele firmy.

W Polsce nawet przez chwilę nie było żadnego zagrożenia bakterią E. coli. Inspekcja Sanitarna wykonała ponad 2,5 tysiąca prób, od czasy pozyskania informacji o epidemii w Niemczech. Żadna próba nie potwierdziła obecności bakterii E. coli. Dlatego, gdy 22 czerwca zostało podpisane porozumienie pomiędzy Unia Europejską a Federacją Rosyjską, do którego osobiście bardzo mocno zachęcałem panią minister rolnictwa Rosji Jelena Skrynnik i komisarza Unii Europejskiej ds. rolnictwa Daciana Ciolosa, Polska w grupie 3. państw razem z Holandią i Danią złożyła stosowne informacje o prowadzonym monitoringu. Jednocześnie poinformowała o laboratoriach, które dodatkowo będą badały produkty. Informacje te za pośrednictwem Komisji Europejskiej zostały przekazane stronie rosyjskiej – powiedział minister Marek Sawicki

\"\"

Zgodnie z decyzją ministra organem uprawnionym w Polsce do wystawiania certyfikatów potwierdzających brak obecności E. coli na świeżych produktach pochodzenia roślinnego uprawianych w Polsce jest Państwowa Inspekcja Ochrony Rośli i Nasiennictwa. Laboratorium prowadzącym monitoring w tym zakresie jest Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach. Do prowadzenia badań w tym zakresie uprawnionych jest także 16 akredytowanych laboratoriów Państwowej Inspekcji Sanitarnej

Minister Sawicki poinformował również, że 21 czerwca br. Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie dotyczące wypłaty rekompensat w związku z kryzysem EHEC. Rozporządzenie weszło w życie w dniu 22 czerwca, a jako instytucja administrująca systemem wypłat została wskazana Agencja Rynku Rolnego.

Polscy rolnicy mają pełne prawo do tych odszkodowań. Straty zgłoszone do ARR szacowane są na 56 mln euro. W ciągu jednego dnia zbierania informacji o stratach wpłynęło do ARR ponad 1,5 tysiąca zgłoszeń. Jutro podczas Rady Ministrów Rolnictwa UE, która odbędzie się w Luksemburgu temat rekompensat będzie ponownie omawiany. Z pewnością będziemy szukać możliwości zwiększenia środków, ponieważ obecnie przeznaczona na ten cel, dla wszystkich państw członkowskich Unii, kwota 210 mln euro z pewnością nie wystarczy – podkreślił minister Sawicki.

Źródło i fot.: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, www.minrol.gov.pl.

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,520ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE