Produkt Polski na wigilijnym stole

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowa okazja do wykorzystania polskich produktów do przygotowania potraw, które znajdą się na świątecznym stole. Praktycznie wszystkie dania, które tradycyjnie spożywamy podczas świąt jak: wigilijny barszcz czerwony, karp, śledzie, potrawy z kapusty, grochu, grzybów, a także, pierogi i uszka czy też kompot z suszonych owoców mogą zostać przygotowane z produktów wytwarzanych przez rodzimych producentów.

W świadomości Polaków rybą nieodłącznie związaną z tradycją wigilijnego stołu jest karp – świąteczna ryba, zwyczajowo goszcząca na wigilijnym stole w wielu domach.

Wybierajmy produkty z etykietą PRODUKT POLSKI

– Niezwykle ważne jest, żeby polscy konsumenci mieli świadomość, że wybierając na świąteczny stół produkty oznaczone etykietą PRODUKT POLSKI, przyczyniają się do rozwoju krajowego sektora rolno-spożywczego. Pośrednio wspierają również polskich rolników oraz zapewniają sobie oraz swoim bliskim produkty o znakomitych walorach jakościowych oraz smakowych – podkreślił Dyrektor Wroński Zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Do wsparcia krajowego sektora rolno-spożywczego koniecznej jest podejmowanie przez konsumentów świadomych decyzji zakupowych, szczególnie w intensywnym okresie przedświątecznym. Ważne jest również poprawianie pozycji rynkowej rodzimych produktów poprzez odpowiednie ich oznakowanie. Bardzo istotne są także aktywne działania promocyjne w kraju (m.in. poprzez kampanię „Kupuj świadomie” oraz informację na etykiecie PRODUKT POLSKI), jak i za granicą. Bardzo dobre efekty mogą przynosić działania podejmowane w kierunku dywersyfikacji i rozwijania zasięgu bezpośrednich kanałów dystrybucji w łańcuchu dostaw żywności – w tym również poprzez sprzedaż bezpośrednią, rolniczy handel detaliczny (RHD).

Znakowanie żywności głównym tematem spotkania ministrów w Brukseli

Dyrektor Marcin Wroński przypomniał, że oznaczenie PRODUKT POLSKI zawiera przekaz, że został on wytworzony w kraju, na bazie rodzimych surowców. W przypadku produktów nieprzetworzonych jest to w 100% krajowy surowiec natomiast w przypadku produktów przetworzonych – w 75%, gdyż dopuszcza się użycie importowanych składników, np. przypraw i bakalii, do 25% masy tych produktów pod warunkiem, że składniki takie nie są dostępne z produkcji krajowej.

Patriotyzm konsumencki zbuduje silną markę polskiej żywności

– Wraz ze znakiem PRODUKT POLSKI, producenci mają możliwość zamieszczania innych oznaczeń i certyfikatów krajowych oraz unijnych, które dodatkowo świadczą o jakości i bezpieczeństwie danego produktu – podkreślił Dyrektor Wroński.

Podejmowanie przez Polaków, świadomych decyzji zakupowych w zbliżającym się okresie przedświątecznym jest przejawem patriotyzmu konsumenckiego, który przekłada się m.in. na: zwiększenie sprzedaży polskiej żywności, utrzymanie i tworzenie nowych miejsc pracy, zwiększanie wpływów podatkowych do budżetu państwa i budżetów samorządowych, a pośrednio na rozwój rodzimych przedsiębiorstw i gospodarstw rolnych.

Patriotyzm konsumencki i rosnąca świadomość o pochodzeniu produktów budują silną markę polskiej żywności. Z tego powodu nawet drobne zmiany w wyborach dokonywanych przez polskich konsumentów mogą stanowić impuls do dalszego rozwoju polskiego sektora rolno-spożywczego. Pamiętajmy o tym również w trakcie przedświątecznych zakupów – zaapelował Dyrektor Wroński.

KOWR

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,355ObserwującyObserwuj
5,460SubskrybującySubskrybuj

Minister apeluje o przestrzeganie zasad bioasekuracji w związku z grypą ptaków

Sytuacja w polskich kurnikach jest dramatyczna. Ptasia grypa rozlewa się na cały kraj dziesiątkując stada drobiu. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Grzegorz Puda, z...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE