PROW 2014-2020 do końca tygodnia

Na 99 procent, w najbliższy piątek, Polska będzie jednym z trzech pierwszych państw, które uzyskają akceptację PROW na lata 2014-2020 – poinformował minister Marek Sawicki, dodając – taką informacje otrzymałem dziś podczas rozmowy telefonicznej z komisarzem Unii Europejskiej ds. rolnictwa Phil`em Hoganem.

 

\"rolnictwo,

 

Szef resortu rolnictwa powiedział również, że Komisja Europejska przedłuży mechanizm wycofywania jabłek z rynku do czerwca 2015 roku. Szczegółowe informacje w tej sprawie mają być przekazane podczas posiedzenia unijnej rady ministrów ds. rolnictwa, które odbędzie w Brukseli w najbliższy poniedziałek 15 grudnia br. Mechanizm ma dotyczyć wielkości 155 tysięcy ton.

Na dzisiejszej konferencji prasowej minister przekazał również informacje od polskiego ambasadora, że na promocji polskich jabłek w Singapurze uczestniczyło około 150 gości, a nasze jabłka są już sprzedawane w tamtejszych centrach handlowych. Singapurscy kontrahenci wykazywali także zainteresowanie innymi polskimi produktami żywnościowymi.

Czytaj także:
Copa-Cogeca: Polityka rolna UE to biurokratyczne monstrum. Wymaga uproszczenia
PROW nie zdąży na czas?

Minister Marek Sawicki poinformował, że zgodnie z zapowiedzią, czeski minister rolnictwa Jureczek przekazał dane dotyczące kontroli żywności. Według tych danych kontrole polskich produktów nie odbiegały od kontroli towarów z innych państw. Co istotne, na około 4500 kontroli nie było ani jednego zastrzeżenia.

Oznacza to dobitnie, że Polska eksportuje żywność wysokiej jakości – podkreślił minister. Przypomniał jednocześnie, że 15 grudnia będzie rozmawiał w tej sprawie z czeskim ministrem rolnictwa.

Szef resortu rolnictwa poinformował, że do wyroku Trybunału Konstytucyjnego w sprawie uboju rytualnego odniesie się po zapoznaniu z pełnym pisemnym uzasadnieniem.

Podkreślił jednak, że po opublikowaniu orzeczenia w Polsce będą obowiązywały przepisy rozporządzenia Unii Europejskiej.

Redakcja AgroNews, fot. MRiRW

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here