Przetwory mleczne coraz droższe w krajach UE

W ostatnim miesiącu 2016 r. w UE-28 ceny zbytu wszystkich głównych kategorii produktów mleczarskich wzrosły, a najbardziej podrożało pełne mleko w proszku (PMP). Według danych KE, w ostatnim tygodniu grudnia 2016 r. cena zbytu PMP w UE wyniosła 308 EUR/100 kg i była o 11,2 proc. wyższa niż w ostatnim tygodniu listopada 2016 r.

 

\"\"


Grudniowe wzrosty cen PMP w UE są związane ze spadkiem produkcji mleka w Nowej Zelandii, która jest największym na świecie eksporterem PMP, co w konsekwencji prowadzi do wzrostu cen tego produktu na rynku światowym. Ceny masła w ujęciu miesięcznym wzrosły o 7,1 proc. do 430 EUR/100 kg.

Wyraźnie podrożały też sery, w tym Gouda o 7,4 proc., sery Edamskie o 6,4 proc., a Cheddar o 4,6 porc. W ostatnim tygodniu grudnia 2016 r. cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) ukształtowała się na poziomie 210 EUR/100 kg, tj. o 4,8 proc. wyższym niż przed miesiącem. Ze względu na duże zapasy mleka w proszku w UE wzrost jego cen jest ograniczony, na co wskazują również rezultaty ogłoszonych przez KE przetargów na sprzedaż OMP z zapasów interwencyjnych.

W pierwszym przetargu sprzedano zaledwie 40 ton, a w drugim żadna oferta nie osiągnęła ceny minimalnej (215 EUR/100 kg.) Masło najbardziej podrożało również w relacji rocznej. W porównaniu z ostatnim tygodniem 2015 r. cena masła wzrosła o 45 proc.. PMP podrożało o 36 proc., sery Edamskie o 32 proc., OMP i sery Gouda po 23 proc. a Cheddar o 15 proc.. Mimo znaczących podwyżek w relacji rocznej, tylko średnie ceny zbytu masła i serów Edamskich w całym 2016 r. były wyższe niż przed rokiem, odpowiednio o 6,9 i 0,9 proc.. Przeciętne ceny pozostałych produktów kształtowały się na poziomie o kilka procent niższym niż w 2015 r. Co ciekawe, zmiany cen produktów mleczarskich w Polsce w 2016 r. były korzystniejsze niż zmiany cen tych produktów w UE. W 2016 r. średnie ceny zbytu masła wyrażone w złotych były o 10,2 proc. wyższe niż przed rokiem, sery podrożały o 6-8 proc.

Ceny OMP obniżyły się co prawda o 1,6 proc., a mleka w proszku o 1,9 proc., ale głębokość tych obniżek nie była tak duża jak w UE. Tendencje te były jednak wynikiem przede wszystkim osłabienia złotego wobec euro.
 

Redakcja AgroNews, fot.:pixabay.com,
Źródło:BGZ BNP Paribas

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here