Przysmaki z certyfikatem

Jak oscypek i rogal świętomarciński, to tylko z certyfikatem! Konsumenci czujnie nabywają polskie rarytasy.

Nie ma mowy o masowym podrabianiu żywności. Inspektorzy skontrolowali producentów wyrobów tradycyjnych. I wygląda na to, że wszystko jest zgodnie z obowiązującymi normami. Wyniki kontroli zaskoczyły nawet samych inspektorów, którzy z nagminnym łamaniem prawa mieli do czynienia jeszcze dwa lata temu.
Zaczęło się od owczego sera. Rejestracja oscypka w unijnym systemie jakości przysporzyła wielu góralom kłopotów. Od baców zaczęto wymagać certyfikatów. A sama produkcja musiała być zgodna z normami. Problem w tym, że dla większości górali były one nie do spełnienia, dlatego część sprzedawała nielegalnie lub rezygnowała z produkcji. Prawo do sprzedaży oscypków miało wówczas zaledwie dwóch górali.

Magdalena Pawlikowska, Biały Dunajec:
Oscypek od lat był robiony na bacówkach, a oni już każą nie wiadomo co. I flizy robić i Bóg wie jakie jeszcze trele-morele.

Wystarczyły jednak dwa lata, żeby producentów przybyło. Ostatnio Inspekcja Jakości Handlowej przyznała kolejnych 30 certyfikatów. Dlatego o fałszowaniu oscypka nie ma już mowy.

Stanisław Kowalczyk, IJHARS:
Mamy bardzo dobrą współpracę ze starostą tatrzańskim, który nas wspiera w tym procesie.

To, co przekonało górali, to konkretne zyski. Popyt na certyfikowaną żywność jest bowiem znacznie wyższy.

Juliusz Durka: Na przykładzie kwasu chlebowego: produkt jest 100% naturalny. Jest wyrabiany z chleba razowego, na starej recepturze – a są również produkty do niego podobne. Mimo to, ten certyfikowany produkt lepiej się sprzedaje.

Obecnie na unijnej liście produktów prawnie chronionych jest 19 polskich towarów.
Tymczasem w krajowym systemie jakości blisko 800. To duże pole do nadużyć – przyznają inspektorzy jakości, choć dodają, że przypadki łamania prawa można policzyć na palcach jednej ręki.

Stanisław Kowalczyk, IJHARS: Mieliśmy taki problem z rogalem świętomarcińskim. Były przypadki, gdzie producenci, nie posiadający świadectwa jakości wydanego przez inspekcję, wprowadzali do obiegu rogala o trochę zmienionej nazwie.

W 2008 roku Inspekcja Jakości Handlowej wydała zaledwie dwa zezwolenia na sprzedaż certyfikowanej żywności. Rok później – już ponad 120. W tym roku zezwoleń na taką działalność powinno być dwukrotnie więcej” – poinformowała Redakcja Rolna TVP.

Tak więc producentom opłaca się czasem inwestycja w czasochłonne procedury, unijne przepisy i certyfikaty. Co ważne, wytwórcy oscypków mogą ubiegać się o dofinansowanie, które całkowicie pokrywa koszty związane z uzyskaniem certyfikatu. Taka pomoc przewidziana jest w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 i jest przyznawana przez pięć lat.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Poprzedni artykuł13 lat to za mało?
Następny artykułKonferencja Bayer CropScience

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,521ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

15 martwych dzików wyłowiono z kanału Stary Nogat

Z kanału Stary Nogat w województwie mazurskim wyłowiono 15 martwych dzików. Służby weterynaryjne zbadają co było przyczyną śmierci zwierząt.  15 kwietnia 2021 r. o godz....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE