Rekordowa produkcja cukru. KSC podsumowała kampanię

Krajowa Spółka Cukrowa zakończyła kampanię cukrowniczą 2018/2019. Rekordowa produkcja cukru wyniosła ponad 910 tys. ton. W kampanii pracowało siedem cukrowni – poinformowała rzecznik KSC Eliza Panek.

Krajowa Spółka Cukrowa, cukier, kampania cukrownicza, buraki cukrowe, Krzysztof Kowa, Eliza Panek

Krajowa Spółka Cukrowa podsumowała wyniki kampanii cukrowniczej 2018/2019. Wzięło w niej udział siedem Oddziałów KSC S.A.: Cukrownia Dobrzelin, Cukrownia Kluczewo, Cukrownia Krasnystaw, Cukrownia Kruszwica, Cukrownia Malbork, Cukrownia Nakło oraz Cukrownia Werbkowice. Kampanię rozpoczęto 12 września 2018 r. w cukrowniach w Dobrzelinie i Werbkowicach, a zakończono 16 stycznia 2019 r. w Cukrowni Nakło. Średni czas kampanii wyniósł 110 dni.

We wszystkich siedmiu cukrowniach spółka skupiła prawie 6 milionów ton buraków cukrowych i wyprodukowała łącznie ponad 910 tys. ton cukru. Jest to najlepszy wynik w historii firmy. W 2018 r. buraki cukrowe uprawiane były na areale ponad 100 tys. hektarów, przez 15,5 tys. plantatorów.

Kampania cukrownicza w 2018 r. była jedną z trudniejszych w ostatnich latach. Złożyło się na to kilka czynników, a szczególnie duży wpływ miały warunki atmosferyczne. Susza, która wystąpiła w okresie wiosenno-letnim, spowodowała, że w wielu rejonach kontraktacyjnych miało miejsce znaczne obniżenie plonowania buraków. Plon rozliczeniowy dla KSC S.A. wynosi średnio 59,9 ton/ha i jest zróżnicowany regionalnie (od około 53 t/ha w Kluczewie do około 75 t/ha w Malborku). Średnia dla KSC S.A. zawartość cukru w burakach wynosi 17,4 proc. i jest wyższa o około 1,3 proc. w stosunku do roku ubiegłego.

W tej kampanii KSC wyprodukowała ponad 910 tys. ton cukru. To rekordowy wynik w historii spółki. Cieszy nas to tym bardziej, że aura w tym roku nie sprzyjała. Chciałbym też podziękować współpracującym z Krajową Spółką Cukrową plantatorom i pracownikom za profesjonalizm i zaangażowanie – podsumował Prezes Zarządu Krajowej Spółki Cukrowej Krzysztof Kowa.

Krajowa Spółka Cukrowa S.A. (KSC S.A.) jest największym w Polsce i ósmym, co do wielkości, producentem cukru w Europie. W skład koncernu wchodzi 7 cukrowni (Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło, Werbkowice) zlokalizowanych na terenie pięciu województw oraz zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego „Polskie Przetwory” z siedzibą we Włocławku.

Redakcja AgroNews, fot. KSC

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here