Rekordowe ceny eksportowej kapusty pekińskiej

W czerwcu 2012 r. w porównaniu z majem wyższe  były ceny skupu niemal wszystkich warzyw: cebuli (o 15 – 81% stosownie do kierunku zagospodarowania), kapusty  białej (o 21 -121%), marchwi (o 56%), buraków (o 8%,  oprócz kierowanych na eksport, których ceny obniżyły  się o 7%) – informuje Grażyna Stępka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W skupie na eksport o 45% podrożała kapusta  pekińska. Obniżyły się natomiast ceny: pomidorów  szklarniowych (o 30-40%) i pieczarek (o 3%). W handlu  hurtowym droższa o 80% była marchew, o 66% cebula,  o 19% kapusta biała i o 25% buraki. Ogórki spod osłon  potaniały o 66%, ogórki gruntowe o 42% i pomidory  spod osłon o 31%. 

 

\"\"

 

W czerwcu 2012 r. w relacji do czerwca ubiegłego  roku, w skupie odnotowano spadek cen: kapusty białej  (w zależności od przeznaczenia o 12-83%), cebuli (o 19-  70%), buraków (51-79%), a w skupie warzyw kierowanych  na eksport – ogórków krótkich (o 28%). Droższe niż  rok temu były pomidory spod osłon (o 65%), marchew  (o 16-41%), kapusta pekińska eksportowa (o 130%)  i pieczarki (o 12%).

Na rynkach hurtowych najbardziej  obniżyły się średnie ceny: kapusty białej (o 79%), buraków  (o 67%) i cebuli (o 49%), a w mniejszym stopniu (do  4%) marchwi i ogórków gruntowych. Wyższe natomiast  były hurtowe ceny krajowych pomidorów spod osłon  (o 83%), kalafiorów (o 21%) i ogórków (o 8%). 

W maju 2012 r., w stosunku do kwietnia br., w handlu  detalicznym odnotowano wzrost cen większości  warzyw: marchwi (o 14%), selerów (o 10%), porów  (o 8%) oraz kapusty białej i buraków ćwikłowych (o 3%).  Na poziomie zbliżonym do ubiegłego miesiąca utrzymały  się ceny cebuli. Pomidory szklarniowe potaniały  o 11%, kalafiory o 4%, a pieczarki o 3%. W tym okresie  ceny detaliczne przetworów warzywnych utrzymywały  się na poziomie zbliżonym do cen z poprzedniego miesiąca,  prócz kukurydzy konserwowej, która podrożała  o 4%.

W porównaniu z majem 2011 r. odnotowano spadek  cen detalicznych większości warzyw: kapusty białej  (o 77%), buraków ćwikłowych i selerów (po 49%), cebuli  (o 48%), marchwi i papryki (po 10%) oraz kalafiorów  (o 2%). Stwierdzono natomiast wzrost cen detalicznych:  pomidorów (o 20%), porów (o 13%) i pieczarek (o 9%). 

Spośród przetworów warzywnych droższy był: szpinak  mrożony i kukurydza konserwowa (o 5%), mrożone mieszanki  warzywne (o 4%), koncentrat pomidorowy, kalafiory  mrożone i groszek konserwowy (po 3%). Ceny detaliczne  pozostałych monitorowanych przetworów były  dość stabilne (wzrost lub spadek ceny do 2%).  W kwietniu 2012 r., w stosunku do kwietnia 2011 r.  średnie i duże zakłady przetwórcze obniżyły produkcję  soku pomidorowego i marynat (po 37%) oraz konserw  warzywnych (o 15%). Zwiększyły natomiast produkcję  warzyw mrożonych (o 27%). 

W kwietniu 2012 r. wyeksportowano 31,6 tys. t warzyw  świeżych o wartości 17,8 mln EUR. W stosunku do  kwietnia 2011 r. wolumen eksportu warzyw obniżył się  o 29%, a jego wartość – o 9%. Na spadek wolumenu  eksportu wpłynęła niższa sprzedaż marchwi (o 58%),  kapusty (o 40%), cebuli (o 29%), ogórków (o 15%)  i kalafiorów (o 3%). Dwukrotnie wzrósł eksport pomidorów.  W tym okresie wyeksportowano 39,4 tys. t przetworów  warzywnych o wartości 28,3 mln EUR.

Eksport  przetworów wzrósł o 4%, a jego wartość o 2%. Więcej  wyeksportowano marynat (o 13%), mrożonek (o 11%)  i konserw (o 6%), a mniej suszy warzywnych (o 41%).  Import warzyw świeżych w kwietniu 2012 r. wyniósł  42,9 tys. t, a jego wartość – 39,7 mln EUR. W relacji do  kwietnia 2011 r. ilość zaimportowanych warzyw świeżych  obniżyła się o 30%. a ich wartość – o 17%. Spadek  wolumenu importu był spowodowany niższym o 59%  zakupem cebuli, o 54% kapusty, o 46% marchwi, o 45%  ogórków i o 7% pomidorów. Więcej o 6% zaimportowano  papryki i o 4% czosnku. W tym samym okresie  zakupiono 15,3 tys. t przetworów warzywnych o wartości  15,0 mln EUR.

W porównaniu z kwietniem 2011 r.  wielkość importu przetworów warzywnych obniżyła się  o 9%, a wartość o 10%. Znacznie niższy (o 46%) był  zakup konserw warzywnych, a tym kukurydzy konserwowej  (o 53%), a także suszy (o 19%). Zwiększył się  import koncentratu pomidorowego (o 17%), mrożonek  i marynat (po 13%). 

Źródło: Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here