Rewolucja! Wino kupisz… od rolnika!

Polscy rolnicy będą mogli sprzedawać własne wina owocowe, gronowe i miody pitne bez konieczności rejestracji działalności gospodarczej.

Jak informuje TVP Info, „Sejm przyjął senackie poprawki do ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, o obrocie tymi wyrobami i o organizacji rynku wina. Nowe prawo przede wszystkim dostosowuje polskie przepisy do unijnych. Teraz czeka jeszcze na podpis prezydenta.

Poprawki wprowadzone przez Senat, a potem przyjęte przez Sejm, dotyczyły ułatwień dla rolników, którzy chcieliby produkować wino z winogron. Teraz będą mogli podobnie jak producenci win owocowych i miodów pitnych wytwarzać 100 hektolitrów trunku (10 tys. litrów) i sprzedawać je bez konieczności rejestrowania działalności gospodarczej. Takie rozwiązania wobec wszystkich wytwórców różnych win przewidują nowe przepisy.
\"Ustawa
Ustawa o wyrobie i rozlewie win jest korzystna dla producentów tego trunku, przyczyni się do rozwoju winiarstwa w naszym kraju – uważa prezes Zielonogórskiego Stowarzyszenia Winiarskiego Roman Grad. Dodał, że stowarzyszenie od dawna zabiegało o takie rozwiązania, bo tworzą szansę na poprawienie atrakcyjności regionów, w których uprawia się w Polsce winorośle.

Wyprodukowanie 100 hektolitrów wina wymaga dwóch hektarach winorośli. Według Grada niewiele polskich gospodarstw jest o takiej wielkości. Dodał, że niektórzy rolnicy mają ledwie kilkuarowe winnice i traktują produkcję tego trunku jako hobby.

Nowa opcja dla biznesu agroturystycznego
W opinii Grada nowe przepisy pozwolą na sprzedaż wina własnej produkcji, np. w gospodarstwach agroturystycznych, co da dodatkowy dochód rolnikom. Ale też domowe wino gronowe będzie można kupować bezpośrednio u producenta – prosto z beczki. Możliwe będzie także jego butelkowanie i sprzedaż w lokalnych sklepach czy restauracjach”.

Ustawa wprowadza zmiany dotyczące klasyfikacji fermentowanych napojów winiarskich, takich jak: wino owocowe, miody pitne, napoje winne owocowe, cydry, perry. Zapewni to konsumentom lepszą informację o właściwościach fermentowanych napojów winiarskich oraz ograniczy możliwość ich mylenia z winami objętymi przepisami o wspólnej organizacji rynku wina.

Ustawa upraszcza także wymogi niezbędne do wykonywania działalności gospodarczej przez przedsiębiorców wyrabiających niewielkie ilości win owocowych markowych, cydrów, perry oraz miodów pitnych markowych z surowców uzyskanych z własnego gospodarstwa. Wprowadzenie tej zmiany zwolni przedsiębiorców z obowiązku posiadania planu zakładu, obejmującego pomieszczenia produkcyjne z zaznaczeniem linii technologicznych, dróg przemieszczania surowców i produktów gotowych, stanowisk pracy oraz pomieszczeń magazynowych, socjalnych i sanitarnych. Ponadto nie będzie konieczne posiadanie własnego laboratorium do przeprowadzenia analiz fizykochemicznych wyrabianych i rozlewanych wyrobów.

Przedsiębiorcy nie będą też musieli uzyskiwać zaświadczeń, że posiadane przez nich obiekty budowlane i urządzenia techniczne, spełniają wymogi zawarte w przepisach przeciwpożarowych, sanitarnych i o ochronie środowiska.

Źródło: TVP Info, www.tvp.info, CIR, fot. sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pogoda największym wyzwaniem dla bezpieczeństwa żywnościowego

Gwałtowne zjawiska pogodowe to główne zagrożenie dla łańcucha dostaw żywności w Europie, wynika z raportu o bezpieczeństwie żywnościowym UE przedstawionym przez Komisję Europejską. Raport, drugi...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics