Rosnący VAT

Szykuje się podwyżka VAT-u na żywność. Na szczęcie jej skala powinna być minimalna i niezauważalna przez większość konsumentów. Mimo to rząd negocjuje już w Brukseli utrzymanie preferencyjnych stawek podatku – podaje Redakcja Rolna TVP.
 
Z końcem grudnia kończy się możliwość stosowania przez Polskę obniżonej 3-procentowej stawki VAT na nieprzetworzone mięso, ryby, owoce i warzywa. Teoretycznie od 1 stycznia 2011 roku nowa stawka podatku powinna wynieść 7%.

Maciej Grabowski – wiceminister finansów: Jeżeli nic nie zrobimy, to te stawki 7% wejdą automatycznie do naszego obrotu gospodarczego, a tego chcielibyśmy uniknąć.

I dlatego rząd będzie zabiegać w Unii Europejskiej o możliwość utrzymania 3% VAT-u na nieprzetworzoną żywność. Na wypadek niepowodzenia mamy też scenariusz awaryjny.

Maciej Grabowski – wiceminister finansów: Jeżeli to działanie nam się nie powiedzie, to przewidujemy zastosowanie drugiej obniżonej stawki. Wobec obecnie obowiązującej 7%  wprowadzilibyśmy 5% stawkę VAT-u na żywność nieprzetworzoną.

Ale bez względu na to czy stawka VAT-u wzrośnie do 5 czy do 7% czekają nas podwyżki.

Andrzej Gantner – Polska Federacja Procentów Żywności: Ponieważ VAT jest bezpośrednio cenotwórczym podatkiem, nie da się uciec w cenach od VAT-u. Oznacza to podwyżkę kosztów, a tym samym podwyżkę dla konsumentów.

Ale resort finansów uspokaja: skala podwyżek będzie minimalna. Z danych GUS-u wynika, że statystyczny Polak wydaje na nieprzetworzoną żywność 120 złotych miesięcznie. Gdyby przyjąć najbardziej prawdopodobny scenariusz, czyli podwyżkę VAT-u z 3% na 5%, wydatki wzrosną o 2,5 złotego.
 

Źródło: Witold Katner, Redakcja Rolna TVP, www.tvp.pl/rolna, fot. sxc.hu 

Poprzedni artykułSzkolne witaminy
Następny artykułWesołych Świąt życzy ARR!

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,518ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

15 martwych dzików wyłowiono z kanału Stary Nogat

Z kanału Stary Nogat w województwie mazurskim wyłowiono 15 martwych dzików. Służby weterynaryjne zbadają co było przyczyną śmierci zwierząt.  15 kwietnia 2021 r. o godz....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE