Rośnie eksport polskich jaj

W okresie pierwszych dziesięciu miesięcy 2016 r. eksport jaj w skorupkach z Polski wyniósł 199 078 ton i był o 3,9 proc. wyższy niż w analogicznym okresie 2015 r. Dla porównania, od stycznia do października 2015 roku eksport zwiększył się 8,5 proc. – wynika z danych Ministerstwa Finansów przeanalizowanych przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz.

 

\"rolnictwo,

 

Zestawiając październik 2016 roku z wrześniem 2016 okaże się, że polski eksport jaj zwiększył się o 4,9 proc. (w ujęciu ilościowym  o 881 ton). Warto jednak przypomnieć, że wrzesień był dla naszych eksporterów gorszy od sierpnia.

– Analizując wyniki polskiego handlu zagranicznego w skali roku trzeba stwierdzić, że  tendencje w eksporcie w II połowie roku 2016 były mniej optymistyczne niż oczekiwano. W październiku miesięczny wolumen eksportu  obniżył się o blisko 10 proc. r/r, podobny ujemny wynik w sprzedaży zagranicznej jaj miał miejsce we wrześniu – mówi Katarzyna Gawrońska, główny specjalista w Krajowej Izbie Producentów Drobiu i Pasz. Zdaniem Gawrońskiej osłabienie dynamiki eksportu było także widoczne w II i III kwartale 2016 r. Wtedy wolumen eksportu zmniejszył się r/r odpowiednio o 6 proc. i 7 proc.

Podobnie jak w ubiegłym roku, prawie 70 proc. wyeksportowanych z Polski jaj trafiło do czterech największych unijnych  importerów: Niemiec, Holandii, Włoch, Czech. Udział sprzedaży zagranicznej do tych krajów w eksporcie ogółem wyniósł odpowiednio: 27 proc., 20,5 proc., 12 proc., 8,6 proc.. W 2016 r. rynek w Niemczech i Czechach był jeszcze bardziej chłonny niż w 2015 r. Udział innych, unijnych partnerów eksportowych Polski oscylował wokół 2-5 proc..

W 2016 r., najwyższy poziom wywozu do krajów trzecich zarejestrowano dla Iraku (1062 ton) oraz Szwajcarii (1005 ton). Szwajcaria była w ostatnich latach, obok Japonii,  strategicznym rynkiem eksportowym dla eksportów z wielu krajów członkowskich w UE, w tym dla Polski. Sprzedawaliśmy do tego kraju przede wszystkim jaja w skorupkach. Słabnie jednak znaczenie tego rynku w strukturze geograficznej unijnego eksportu – udział wywozu do Szwajcarii zmniejszył się o 7 pkt. procentowych w przeciągu ostatnich czterech lat, do 16 proc., za okres dziesięciu miesięcy tego roku. Katarzyna Gawrońska z KIPDiP twierdzi, że na podstawie analizy dotychczasowej unijnej wymiany handlowej ze Szwajcarią, można spodziewać się tendencji spadkowej w eksporcie jaj z Polski do tego państwa. W 2016 r., sprzedaż jaj w skorupkach na ten rynek spadła o 41 proc.


Polscy eksporterzy znaleźli także wielu kontrahentów zagranicznych w innych krajach trzecich. Realizowali w ubiegłym roku wysyłki jaj w skorupkach, między innymi, do: Tajlandii, Angoli, Kenii, Gwinei, Kataru, Gambii, Sri Lanki, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Liberii, Omanu.

Opierając się na dotychczasowych wynikach w polskim handlu zagranicznym jajami w skorupkach w 2016 r., można przypuszczać, że roczny wolumen eksportu w 2016 r. będzie na zbliżonym poziomie jak w 2015 r. Jednak zakładając, że czynnikami hamującymi eksport w dwóch ostatnich miesiącach ubiegłego roku, mogły być restrykcje w handlu związane z występowaniem wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków w Polsce oraz zawirowania w podaży jaj na rynku krajowym, w związku z stwierdzonymi przypadkami salmonelli w stadach towarowych kur niosek, można się obawiać, że roczny eksport będzie niższy niż w 2015 r.

Import jaj w skorupkach do Polski w okresie dziesięciu miesięcy wyniósł 15 693 ton (wzrost o 7,5 proc. r/r).

 

Redakcja AgroNews,
fot.:pixabay.com
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,517ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE