Róże owocowe – atrakcyjna oferta dla sadownictwa

W ostatnim czasie notuje się coraz większe zainteresowanie przemysłu spożywczego, farmaceutycznego i kosmetycznego owocami róży, będącymi bardzo cennym źródłem wielu związków bioaktywnych.

 

\"Rolnictwo,

 

Poszukiwanie przyczyn chorób cywilizacyjnych determinowanych jakością pożywienia jest ważnym wyzwaniem dla współczesnych producentów żywności. Konsumenci wymagają obecnie smacznej, naturalnej i funkcjonalnej żywności, wyprodukowanej w czystym środowisku. Wiele dziko rosnących roślin zawiera ekstremalnie dużo cennych związków bioaktywnych i ich wykorzystanie może być odpowiedzią na zainteresowanie konsumentów żywnością prozdrowotną. Uprawa nowych roślin, bogatych w związki bioaktywne na skalę towarową, po zwala rozszerzyć zaplecze surowców do produkcji prozdrowotnej żywności i preparatów pozwalających na wyeliminowanie dodatków do żywności, często otrzymywanych metodami syn tezy chemicznej.

Róża cennym źródłem związków bioaktywnych

Przykładem rośliny, której owoce są bardzo cennym źródłem wielu związków bioaktywnych, jest róża. Z tego względu w ostatnim czasie notuje się coraz większe zainteresowanie tą rośliną przemysłu spożywczego, farmaceutycznego i kosmetycznego. Owoce wielu gatunków róż są bogate w składniki biologicznie aktywne, mające właściwości antyoksydacyjne, cytotoksyczne i przeciwbakteryjne.

Owoce róż posiadają wiele substancji wykazujących aktywność przeciwutleniającą, takich jak witamina C, karotenoidy i polifenole.

Owoce róży są najbogatszym źródłem witaminy C występującym w przyrodzie – 840–3500 mg witaminy C w 100 g świeżej masy.

Chile największym producentem owoców róż

Z Chile, jednego z większych producentów owoców róż na świecie, sprowadza się do Europy (głównie do Niemiec i Szwecji) blisko 7000 ton rocznie tego surowca. W Europie dużo owoców produkuje się na Węgrzech, w Niemczech i krajach skandynawskich. W Szwecji uprawiane są wyselekcjonowane typy róży sinej i rdzawej. W Polsce owoce pozyskuje się głównie ze stanowisk naturalnych, a spora ich część eksportowana jest do Niemiec.

Jakie róże są uprawiane w Polsce?


Na nielicznych plantacjach towarowych w Polsce uprawiane są róża pomarszczona i róża dzika, a także wyselekcjonowane odmiany – ‘Karpatia’, pochodząca od róży jabłkowatej, oraz, na niewielką skalę, ‘Konstancin’ – odmiana zawierająca bardzo dużo witaminy C.

Uprawa róż, czyli jak zapewnić obfite kwitnienie

Wyselekcjonowane typy i odmiany róż rozmnaża się wegetatywnie przez sadzonki zielne, zdrewniałe lub in vitro. Na plantacjach towarowych krzewy róż sadzone są w rozstawie od 0,7 m do 3–4 m. Szerokie międzyrzędzia ułatwiają pracę sprzętem mechanicznym. Powinny być one mulczowane lub utrzymywane w koszonej murawie.

Pierwsze owoce na krzewach pojawiają się po 1–2 latach, a najwyższe plonowanie występuje po 4–6 latach. Owoce dojrzewają pod koniec września. W zależności od genotypu z jednej rośliny zbiera się ok. 1,5–4 kg owoców. Plantacje należy odmładzać, gdy plon owoców zaczyna spadać.

Krzewy rejuwenalizuje się, przycinając je na wysokość 10 cm od ziemi, ale należy liczyć się z brakiem owocowania w danym roku.

Na plantacjach ekologicznych nie stosuje się nawożenia mineralnego. Pozostałe nawozi się nawozami wieloskładnikowymi w dawce 250 kg/ha NPK (12-4-17). Ze szkodników największe zagrożenie dla roślin stwarza nica różówka, która uszkadza owoce. 

Dr hab. Bożena Matysiak, prof. nadzw. Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, fot. pixabay.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,517ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

15 martwych dzików wyłowiono z kanału Stary Nogat

Z kanału Stary Nogat w województwie mazurskim wyłowiono 15 martwych dzików. Służby weterynaryjne zbadają co było przyczyną śmierci zwierząt.  15 kwietnia 2021 r. o godz....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE