Ryby tańsze niż drób ale droższe niż wieprzowina

Połowy ryb na Bałtyku wyniosły w okresie styczeń – maj 2012 r. 55,8 tys. ton i były o 17,7% niższe niż  w przed rokiem – informuje Krzysztof  Hryszkoz z Instytutu Ekonomiki i Gospodarki Żywnościowej.       

Na spadek połowów wpłynęły głównie  o blisko 50% mniejsze wyładunki śledzi (7,0 tys. ton)  oraz o 15% szprotów (do 37,7 tys. ton). Około 18%  wyłowionych szprotów zostało sprzedanych przez rybaków  bezpośrednio w portach duńskich, szwedzkich  i łotewskich, za które otrzymywali od 0,83 do 1,10 zł/  kg.

Na wysokim poziomie utrzymują się połowy dorszy  (wzrost w analizowanym okresie o 21,6% do 6,1 tys.  ton), przy stabilizacji wyładunków storni (4,5 tys. ton).  Produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza  w dużych zakładach przemysłu rybnego (zatrudnienie  powyżej 49 osób) utrzymuje się w 2012 r. na  poziomie zbliżonym do roku poprzedniego. W kwietniu  wyniosła ona 23,8 tys. ton i była o 1,3% wyższa niż  w kwietniu 2011 r., ale od początku roku wyprodukowano  łącznie 110,9 tys. ton produktów, tj. o 1,3% mniej niż  w analogicznym okresie roku poprzedniego.

O spadku  produkcji zadecydowało przede wszystkim 17,5%  ograniczenie przetwórstwa ryb wędzonych. O 3,5%  zwiększyła się co prawda produkcja wędzonych łososi  (do 14,8 tys. ton), ale o ponad 40% ograniczono produkcję  innych ryb (głównie makreli i szprotów).

Spadek  produkcji tych wyrobów został jednak zrekompensowany  zwiększoną produkcją produktów wysokoprzetworzonych:  marynat, konserw, sałatek i pozostałej  galanterii rybnej (o 5,1% do 66,1 tys. ton). W strukturze  produkcji tej grupy dominują przetwory ze śledzi z 54%  udziałem (32% w produkcji sektora ogółem), następnie  szproty i sardynki oraz makrele.

 

\"\"

Znaczny wzrost produkcji  odnotowano także w przetwórstwie ryb na mrożone  mięso oraz produkcji ryb morskich mrożonych  (o 30-40%). 

W okresie styczeń-kwiecień 2012 r. eksport ryb,  przetworów rybnych i owoców morza wyniósł 137,2 tys.  ton i był o 13,1% większy niż rok wcześniej. Wpłynął na  to głównie zwiększony wywóz przetworów i konserw  (o 51% do 52,7 tys. ton), ryb mrożonych (o 47% do  29,6 tys. ton) oraz ryb wędzonych (o 14% do 13,6 tys.  ton). W przypadku przetworów decydujące znaczenie  miała rekordowa sprzedaż śledzi do Niemiec, która  w porównaniu z czterema miesiącami 2011 r. zwiększyła  się blisko 2,5-krotnie.

Eksport ten miał w znacznej  części charakter uszlachetniający, tzn.  firmy niemieckie dostarczały surowiec  do przerobu firmom polskim i odbierały  gotowe produkty. W eksporcie  ryb mrożonych dominowała natomiast  tzw. sprzedaż burtowa realizowana  przez statki dalekomorskie, które operują  na wodach Mauretanii. Na statki  obcych bander przeładowywano  głównie ostroboki, makrele, sardynki  oraz sardynele. Wartość eksportu sektora  rybnego zwiększyła się w okresie  styczeń-kwiecień 2012 r. o 8,5% i wyniosła  1 627 mln zł.

W imporcie ryb,  przetworów rybnych i owoców morza  odnotowano spadek wielkości przywozu o 4,1% do  144,5 tys. ton, przy 1,0% wzroście wydatków na ich zakup  (do 1 570 mln zł). Zmniejszyło się zapotrzebowanie  na wszystkie ważniejsze grupy produktów za wyjątkiem  ryb świeżych, gdzie zwiększył się popyt przetwórni na  łososie z przeznaczeniem do produkcji ryb wędzonych  i eksport.

W największym stopniu ograniczono  import ryb mrożonych (o 16,5), filetów i mięsa z ryb  (o 10,7%) oraz przetworów i konserw (o 5,2%). Spośród  ważniejszych gatunków ryb sprowadzanych do kraju  największy spadek dotyczył pangi (o 44%), tuńczyków  (o 26%), czarniaków (o 24%) i makreli (o 14%). Więcej  zaimportowaliśmy natomiast łososi, mintajów i dorszy.

Mimo, że ryby i przetwory rybne były w maju br.  o ok. 10% droższe niż przed rokiem, to od kilku miesięcy  obserwujemy wyhamowanie podwyżek cen.  W porównaniu z grudniem 2011 r. wzrost cen detalicznych  wyniósł średnio 2,8% i był o 2 pkt. proc. niższy od  wzrostu cen żywności ogółem i taki sam jak wzrost cen mięsa.

Ryby relatywnie staniały w relacji do silnie drożejącego w tym czasie drobiu (o 5,4%), ale podrożały  w stosunku do mięsa wieprzowego, którego ceny wzrosły  w niewielkim stopniu (o 0,9%). Spośród różnych  grup produktów najsilniej drożeją ryby solone, głównie  śledzie (o 8,2%) oraz przetwory i konserwy (o 4,2%),  a niższe ceny za sprawą łososi, notowane są w przypadku  ryb wędzonych.

Źródło: Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,517ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE