Sawicki o sprzedaży bezpośredniej: warunki sanitarne będą uproszczone, zadaszenia doprecyzowane

Warunki sanitarne będą maksymalnie uproszczone, a kwestia sprzedaży bezpośredniej na zadaszonych targowiskach zostanie doprecyzowana – zapowiada minister rolnictwa Marek Sawicki.

 

\"rolnictwo,

 

Już od 2016 roku rolnicy będą mogli sprzedawać przetworzone produkty spożywcze z produktów pochodzących z własnej uprawy, hodowli lub chowu. Chodzi m.in. o dżem, soki, kiełbasę, szynkę, pasztet czy sery.  Obecnie prawo zezwala na  wytwarzanie i sprzedawanie bez konieczności rejestrowania działalności gospodarczej i płacenia podatku dochodowego od osób fizycznych jedynie produktów nieprzetworzonych.

Szansa na dodatkowe pieniądze
Możliwość sprzedaży bezpośredniej produktów przetworzonych to ogromna szansa dla małych i średnich gospodarstw.

Rolnicy sprzedający przetworzone przez siebie produkty rolne będą mogli korzystać ze zryczałtowanej formy opodatkowania uzyskanych w ten sposób dochodów. Ryczałt będzie wynosił 2 proc. Warunkiem będzie prowadzenie ewidencji sprzedaży oraz sprzedawanie produktów wyłącznie w miejscu ich wytworzenia lub na targowiskach.

Kwota wolna od podatku została ustalona na poziomie 7000 zł. Zgodnie z nowymi przepisami rolnik będzie mógł sprzedać produkty maksymalnie za 150 000 tys. euro rocznie (ok. 600 tys. zł).

Wielu gospodarzy zwraca uwagę, że kwota  maksymalna jest nieadekwatna do wielkości sprzedaży.

– Kwota ta być może jest wysoka i niewątpliwie wiele gospodarstw nigdy takich przychodów nie osiągnie. Ale jest to kwota, która ma zachęcić średnie gospodarstwa oraz grupy producenckie, by w tego typu działalność przetwórczą wejść – przekonuje minister rolnictwa Marek Sawicki.

Obawy rolników
Przyjęte rozwiązania nie zadowalają jednak wszystkich rolników. Część z nich zwraca uwagę, że towary, owszem, będzie można sprzedawać, ale na targowiskach niezadaszonych. Nie ma także możliwości prowadzenia sprzedaży własnych wyrobów w specjalnie otwartym w tym celu sklepie.

– Trudno zrozumieć brak rekomendacji Rządu RP dla poprawki umożliwiającej sprzedaż tych produktów w lokalnych sklepikach, a jeszcze trudniej pojąć, dlaczego nie można będzie prowadzić tej sprzedaży na targowiskach usytuowanych w budynkach lub w ich częściach – oburza się Jadwiga Łopata Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi.

– Jeśli kilku rolników chce otworzyć sobie sklepik, w którym będzie sprzedawać wytworzone przez siebie produkty, to czemu nie może tego zrobić? Uważam, że przepisy w tej kwestii powinny zostać zmienione – mówi nam Paweł Augustyn z Małopolskiej Izby Rolniczej.

Obawy rolników rozwiewa szef resortu rolnictwa. W rozmowie z nami minister Sawicki zapewnił, że kwestia dotycząca zadaszenia będzie doprecyzowana w drodze rozporządzenia.

– Chodzi o to, by w trudnych warunkach pogodowych, takich jak śnieg czy deszcz można było normalnie sprzedawać – mówił minister Sawicki.

Czytaj także:
Sprzedaż bezpośrednia do poprawki? Rolnicy zwracają uwagę na niekorzystne zapisy

Rolników martwi także brak odrębnych przepisów sanitarno-higienicznych uzależnionych od skali produkcji.

– Rolnicy czekają na te przepisy, aby za sprzedaż swoich produktów – np. serów, soków, powideł – nie byli ścigani przez sanepid i nie musieli płacić kar – komentuje Joanna Łopata.

Resort rolnictwa zapewnia jednak, że warunki sanitarne zostaną  maksymalnie uproszczone, choć gospodarstwa produkujące żywność w systemie sprzedaży bezpośredniej będą podlegały okresowym kontrolom.

Kamila Szałaj

Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/berancourt

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,662ObserwującyObserwuj
5,400SubskrybującySubskrybuj

Traktorzysta zasłabł na drodze. W akcji LPR

Do niebezpiecznego zdarzenia doszło na drodze krajowej nr 42 w miejscowości Wąchock w województwie świętokrzyskim. 76-letni traktorzysta zasłabł podczas kierowania ciągnikiem i zjechał do...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE