Siarka a optymalne wykorzystanie azotu

Z uwagi na sytuację na rynku nawozów producenci rolni będą zwracali baczną uwagę na efektywność stosowanego azotu. Z pewnością bardziej precyzyjnie będą też bilansować wszystkie składniki pokarmowe. Zwiększenie skuteczności wykorzystania azotu i prawidłowego zrównoważenia nawożenia nabierze większego niż zazwyczaj znaczenia.

Siarka a optymalne wykorzystanie azotu
Siarka a optymalne wykorzystanie azotu

Jedynie przy wystarczającej ilości siarki nawożenie azotowe jest wydajne. Siarka prowadzi do wzrostu efektywności zastosowanych nawozów. Optymalnie odżywione siarką rośliny lepiej wykorzystują azot. To zapewnia wyższy plon i poprawę jego jakości. Ten wzrost jest wynikiem zbilansowanego pobierania azotu, które determinowane jest odpowiednim dokarmieniem roślin siarką. Deficyt siarki redukuje plonotwórczą efektywność azotu. Z kolei zintensyfikowanie nawożenia azotowego pogłębia niedobory siarki. Tak w skrócie można opisać współdziałanie tych pierwiastków.

Niedobór siarki redukuje wykorzystanie azotu

Siarka intensyfikuje przemiany pobranego przez rośliny azotu w białka. To efekt aktywacji procesów odpowiedzialnych za metabolizm i azotu i węgla. Przy prawidłowym zaopatrzeniu roślin w siarkę większa ilość pobranego przez rośliny azotu jest wbudowywana w związki organiczne. Właściwe proporcje tych dwóch pierwiastków determinują plon pod względem i ilościowym i jakościowym. Deficyt jednego z nich niekorzystnie wpływa na wykorzystanie drugiego.

Rola siarki

Siarka jest ponadto składnikiem enzymów uczestniczących w procesach redukcji azotanów. Przy jej niedoborze w roślinach gromadzą się niebiałkowe formy azotu. To pogarsza jakość plonu. Optymalnie odżywione tym pierwiastkiem rośliny cechują wysokie parametry weryfikowane podczas skupu. Na przykład w pszenicy konsumpcyjnej podwyższa zawartość białka – aminokwasów egzogennych i poprawia wartość wypiekową mąki. Odpowiednie odżywienie roślin siarką poprawia zdrowotność plantacji – zwiększa tolerancję na ataki patogenów. Dzięki niej wzrasta odporność na szkodniki i choroby.

Pierwiastek ten wchodzi w skład wielu aminokwasów, witamin oraz enzymów. Korzystnie wpływa na wytwarzanie chlorofilu. Zwiększa odporność roślin na suszę. Wpływa także na szereg procesów zachodzących w roślinie. Istotą plonotwórczego znaczenia siarki jest współdziałanie z azotem – umożliwia lepsze wykorzystanie azotu z gleby i nawozów.

Nawozy azotowo-siarkowe

Dlatego warto stosować nawozy azotowo-siarkowe. Wybierając odpowiedni, należy także zwrócić uwagę na dodatek magnezu. Ten pierwiastek także zapewnia efektywne pobranie i przetworzenie azotu w plon. Te kryteria spełnia Saletromag –  uniwersalny nawóz azotowy, który może być stosowany podczas wiosennego nawożenia wszystkich roślin uprawnych. Szczególnie polecany jest do wiosennego nawożenia zbóż ozimych (I, II dawka) oraz jarych, a także roślin przemysłowych, okopowych, pastewnych, na użytkach zielonych, w uprawie warzyw oraz sadownictwie. Nawóz zawiera dwie formy azotu, szybkodziałającą, wpływającą na dobre pobieranie potasu, magnezu i wapnia formę saletrzaną oraz formę amonową, która działa wolniej, jest równomiernie pobierana przez rośliny, nie ulega wymyciu z gleby, wpływa na budowę silnego systemu korzeniowego, wspomaga pobieranie fosforu, siarki i boru. Dzięki jego zastosowaniu w trakcie wczesnowiosennego zasilania ozimin, jak również wiosennego nawożenia upraw, wprowadzamy obok azotu siarkę oraz magnez. Siarka poprawia efektywność wykorzystania azotu, zwiększa odporność roślin na choroby i szkodniki. Natomiast magnez odpowiedzialny jest między innymi za fotosyntezę, kontroluje wykorzystanie azotu, fosforu i innych pierwiastków, pobudza rozwój systemu korzeniowego, a tym samym zwiększa pobieranie składników pokarmowych z gleby, dzięki czemu chroni rośliny przed stresem suszy.

Kluczowe znaczenie azotu i siarki w metabolizmie roślin wręcz nakazuje zbilansowanie nawożenia tymi składnikami. Warto rozważyć zastosowanie produktów zawierających w swym składzie oba te składniki.

Anna Rogowska

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Rozmowy polsko-chińskie w sprawie eksportu polskich produktów rolno-spożywczych do Chin

Sekretarz stanu Jacek Czerniak spotkał się z LYU Weihong, wiceminister Generalnej Administracji Celnej Chińskiej Republiki Ludowej (GACC) – instytucji odpowiedzialnej za dostęp importowanej żywności...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics