Silny mróz rozgrzał ceny warzyw i owoców

Większe straty z powodu przemarznięć, wyższe koszty transportu i mniej handlujących owocami i warzywami – to wpływa na wzrost cen tych towarów – czytamy w „Gazecie Pomorskiej”.

 

– Gdy jest duży mróz, to stragany znikają również z ulic, sprzed sklepów – mówi cytowana przez gazetę dr Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. – Poza tym rosną koszty transportu, a ubytków z powodu przemarznięcia towaru jest więcej.

 

Na większe straty w takich warunkach zwraca uwagę także Małgorzata Skoczewska, rzeczniczka Rynku Hurtowego w Broniszach (największego w Polsce). Dodaje, że w czasie dużych mrozów zakupy ograniczają np. właściciele nieogrzewanych warzywniaków. A mniej dostawców, to niższa podaż.

 

– Dlatego mrozy także mają wpływ na tegoroczne podwyżki – dodaje Skoczewska. – Ale polskie owoce i warzywa – w porównaniu do stawek sprzed roku – są i tak tańsze, bo zbiory w ostatnim sezonie były wyższe.

 

W Broniszach podrożały m.in. buraki ćwikłowe, korzenie pietruszki i jabłka.

 

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Źródło: "Gazeta Pomorska"

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here