Sposób na czerwone pomidory

Owoce pomidorów przeznaczone dla przemysłu przetwórczego, a zwłaszcza dla zamrażalnictwa powinny być dobrze wybarwione. Pomidory takie powinny być czerwone na całej powierzchni skórki. Nie mogą mieć żadnych jaśniejszych czy wręcz zielonych plam.

Do dojrzewania owoce pomidorów potrzebują odpowiedniej temperatury. Najlepiej dojrzewają w temperaturze nie mniejszej niż 15oC. Jeżeli podczas dojrzewania temperatura powietrza, zwłaszcza w nocy spada poniżej 12oC, to niestety proces ten ustaje, a jeżeli owoce zostaną jeszcze bardziej przechłodzone (temperatura spadnie poniżej 8oC) to niestety owoce nie dojrzeją wcale.

Producenci coraz częściej do uprawy wybierają odmiany o owocach twardych, ponieważ  można je zbierać nie wtedy, kiedy dojrzeją, ale wtedy kiedy jest na to czas. Ogranicza się wtedy ilość przejść przez pole, a nie traci się na jakości plonu. Jedną wadą uprawy odmian o owocach twardych jest to, że dojrzewają później niż odmiany miękko owocowe. Pełnia zbiorów zaczyna się nie od pierwszej dekady sierpnia, a od początku września. Inną przyczyną opóźnionego dojrzewania jest produkcja rozsady w wielodoniczkach o małej bryle korzeniowej. Wszystkie te czynniki przesuwają dojrzewanie na wrzesień.

Od kilku lat pogoda we wrześniu niestety nie jest zbyt sprzyjająca dojrzewaniu owoców pomidorów. Temperatury, zwłaszcza nocne, często spadają poniżej 10oC.

Dlatego też wielu producentów decyduje się na przyspieszenie dojrzewania pomidorów już w połowie sierpnia, kiedy część plonu niestety nie nadaje się do zbioru (owoce są zbyt małe, aby dojrzały). Tracona jest w ten sposób część plonu, który często jest zyskiem producenta.

W Polsce do przyśpieszenia dojrzewania owoców pomidorów zarejestrowane są różne preparaty. Są to preparaty należące do regulatorów wzrostu, których substancją aktywną jest etefon. Preparaty te są preparatami totalnymi powodującymi starzenie się roślin i zamieranie roślin. Etefon wnika do rośliny, do owoców i tam zostaje przetworzony do etylenu, który jest naturalną substancją powodującą dojrzewanie owoców, jak również starzenie  się rośliny. Proces ten przebiega prawidłowo wtedy, kiedy są odpowiednie temperatury powietrza.

Optymalną temperaturą do poprawnego i szybkiego działania etefonu jest minimum 15oC. Oczywiście etefon działa tylko na owoce wyrośnięte. Dlatego też na plantacji musi ich być do 70%, a owoców, które zaczęły dojrzewać powinno być minimum 5-15%. Często zdarza się, że temperatury podczas dojrzewania owoców niestety nie są optymalne, aby preparaty przyśpieszające dojrzewanie działały dobrze. Niektórzy producenci z nieuzasadnionych przyczyn przekraczają dozwolone dawki preparatów nawet dwukrotnie. Oczywiście takie praktyki są niedozwolone. Myślę, że powinni zainteresować się tym przetwórcy i zacząć pobierać próby owoców na pozostałości wyżej wymienionych preparatów, aby wyeliminować takie praktyki ze strony producentów.

Przy stosowaniu preparatów opartych na etefonie niestety część owoców nie dojrzewa i przy zbiorze ręcznym czy mechanicznym i tak pozostaje na polu.

Sa też inne preparaty powodujące lepsze wybarwianie się owoców.

Źródło: Piotr Borczyński, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Oddział w Zarzeczewie, www.kpodr.pl, fot. sxc.hu

Poprzedni artykułWczasy pod gruszą już nie takie tanie
Następny artykułChoroby zbóż

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,518ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

15 martwych dzików wyłowiono z kanału Stary Nogat

Z kanału Stary Nogat w województwie mazurskim wyłowiono 15 martwych dzików. Służby weterynaryjne zbadają co było przyczyną śmierci zwierząt.  15 kwietnia 2021 r. o godz....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE