Sprzedawane kłamstwa

Coraz częściej słyszymy o mięsie, które nie jest dobre jakościowo. Parówki mają w sobie za mało mięsa, wędliny są wypełniane wodą, a kiełbasy podrabiane. Za nim zdecydujemy się na ich kupno dobrze sprawdźmy, co wchodzi w ich skład. Niestety, jakość mięsa w Polsce znacznie się obniżyła, dlatego narażeni jesteśmy na różne nieprzyjemne niespodzianki.

Jak poinformował Portal Wirtualna Polska, w marketach pojawiły się podróbki znanej smakowej kiełbasy lisieckiej. Nieuczciwi producenci produkują ją z drobiu, a nie z wieprzowiny. O precedensie poinformowała Państwowa Inspekcja Handlowa w Krakowie. Sprawa jednej z firm, która wypuściła na rynek drobiową wersję lisieckiej trafiła już do prokuratury.

Jaka jest procedura kiełbasy lisieckiej?

„- Tylko kiełbasa produkowana w Liszkach i Czernichowie, według oryginalnej receptury, może nosić miano kiełbasy lisieckiej – tłumaczy Władysław Wolarek z Liszek, który od 20 lat produkuje oryginalną kiełbasę lisiecką. – Ta kiełbasa musi być wyprodukowana w 100 proc. z mięsa wieprzowego! Dlatego pytajmy w sklepie o skład takiej kiełbasy – dodaje.

Kiełbasa pana Wolarka, swój niesamowity aromat i walory smakowe zawdzięcza przede wszystkim tradycyjnemu wyrabianiu. Wędzona przez kilka godzin w dymie z olchy i buku, wypełniona najwyższej jakości mięsem wieprzowym, bez chemicznych dodatków i wypełniaczy, powstaje nawet tydzień!

Ale ten sposób wyrabiania kiełbasy, to niestety rzadkość. Sklepy wędliniarskie zalewane są podróbkami, które tworzy się z gorszej jakości mięsa wieprzowego, a nawet z drobiu! Taka kiełbasa ma jednak niemal identyczny wygląd, jak oryginalna lisiecka. Często jest też sztucznie barwiona.

Wprawdzie masaże powinni legitymować się specjalnym certyfikatem, dającym im prawo do produkowania lisieckiej, to jednak wiele firm zupełnie bezkarnie wpuszcza na rynek drobiowe podróbki tego przysmaku.

– My posiadamy taki certyfikat jakości, z którego jesteśmy bardzo dumni, bo niełatwo go dostać – mówi współwłaścicielka firmy Wolarek, Barbara Wolarek.

Państwowa Inspekcja Handlowa w Krakowie wypowiedziała wojnę producentom podróbek. Sprawa jednej z firm, która wypuściła na rynek drobiową wersję lisieckiej trafiła już do prokuratury, bo drobiowy wyrób wprowadza konsumentów w błąd!
– Dotyczy to kiełbasy lisieckiej drobiowej, której nazwa jest zakazana, ponieważ tylko wieprzowa kiełbasa może być lisiecka – potwierdza inspektor Ewa Gąska z PIH” – informuje Portal Wirtualna Polska, www.wp.pl.

Coraz częściej jesteśmy narażeni na oszustwa związane z żywnością. Zmusza nas to do uważniejszego robienia zakupów.  Niestety, część producentów nie szanuje swoich klientów i proponuje im produkty niezgodne z oczekiwaniami. Dlatego zwracajmy uwagę przy zakupach szczególnie na oferowaną nam żywność mięsną.

Redakcja EkoNews, fot. sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,517ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE