Światowe ceny przetworów mlecznych wciąż rosną

Od sierpnia bieżącego roku poziom indeksu cen żywności FAO który mierzy poziom cen podstawowych artykułów żywnościowych, jest dosyć stabilny i wykazuje niewielkie wahania – informuje FAMMU/FAPA.

W październiku odnotowano jego bardzo delikatną zniżkę (niespełna -1%). Zaistniałe zjawisko związane jest przede wszystkim z bardzo dynamicznym spadkiem cen produktów oleistych (-8% w skali miesięcznej), które osiągnęły najniższy od dwóch lat poziom (związane jest to głownie z dużą podażą oleju palmowego w południowo wschodniej Azji w połączeniu ze słabym popytem importowym), zniżkowały także ceny zboz (-1,3%, głownie za sprawą niższych cen pszenicy i kukurydzy).

Spadki te nie zostały w pełni zrekompensowane przez wzrost cen przetworów mlecznych (+6%) i cukru (+1,6%), podczas gdy ceny mięsa były w październiku stabilne i utrzymywały się na tym samym poziomie co we wrześniu. W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 213,5 punktu, (215,5 we wrześniu 2012 r.) i był o 1,09% niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku kiedy to znalazł się na poziomie 215,8 punktu. Średnia wartość tego indeksu za pierwsze 10 miesięcy bieżącego roku była o ok. 8% niższa niż w analogicznym okresie 2011 r. Indeks cen przetworów mlecznych FAO, który w bieżącym roku zwiększył się w relacji miesięcznej po raz trzeci z rzędu, w październiku osiągnął poziom 194 punktów.

Podobnie jak miesiąc wcześniej zwyżka związana była z obserwowanym wzrostem cen wszystkich przetworów mlecznych branych pod uwagę przy jego obliczaniu. Na szczególną uwagę zasługują ceny pełnotłustego mleka w proszku i serów, które średnio w październiku były kolejno 3,3% i 4% wyższe niż we wrześniu.

Ceny odtłuszczonego mleka w proszku i kazeiny, które bardzo dynamicznie zwyżkowały we wrześniu (+12%), w ubiegłym miesiącu odnotowały 3,3% wzrost. Zwyżki cen przetworów mlecznych w dużej mierze spowodowane są  sezonowym spadkiem produkcji i niskim poziomem zapasów, podczas gdy światowy popyt na produkty mleczarskie pozostaje mocny.

Notowania światowe wspierają także rosnące koszty produkcji. Jednakże przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za 10 miesięcy bieżącego roku jest aż o 16,6% niższa niż w analogicznym okresie bardzo dobrego pod tym względem 2011 roku. Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004.

Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP, serów oraz kazeiny.

Źrodło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,355ObserwującyObserwuj
5,460SubskrybującySubskrybuj

Wydłużono termin na złożenie wniosków dot. płatności bezpośrednich i niektórych płatności PROW

Do 17 czerwca wydłużono termin na złożenie wniosku o dopłaty bezpośrednie oraz niektóre płatności w ramach PROW: Rolnictwo ekologiczne, działanie Dobrostan zwierząt, płatności ONW,...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE