Światowy warzywny kryzys szansą dla Polski!

Niskie temperatury oraz intensywne opady na południu Europy oraz długa zima na północy kontynentu zaszkodziła produkcji warzyw w wielu krajach – poinformowało Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw (PROFEL). Polska może wykorzystać tę sytuację na swoją korzyść – czytamy w Rzeczpospolitej.

Problem dotyczy głównie zielonego groszku – zwraca uwagę Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (Fammu/FAPA). Jego uprawy ucierpiały w Hiszpanii, Portugalii oraz na Węgrzech. PROFEL podaje także, że przez silne opady o około 60 proc. spadły zbiory szpinaku w Hiszpanii, a jego zbiory we Francji, Belgii, Holandii, czy Niemczech – według danych na połowę maja – opóźnione były o ponad 25 dni.

 

\"\"

 

 

Zdaniem europejskich przetwórców pomału  zaczyna brakować zapasów z ubiegłorocznych zbiorów, a widoki na bieżący sezon nie wyglądają zbyt optymistycznie – informuje Fammu/FAPA. Już w 2012 roku  ilości warzyw skierowanych do przetwórstwa była w Europie niższa niż rok wcześniej. W ślad za tym zmalała produkcja przetworów w puszkach i mrożonek.

Czytaj także:
Eksporterzy owoców i warzyw powinni o tym wiedzieć

Warzywa z ubiegłorocznej produkcji w górę
 


Polskie mrożonki mają wzięcie

– Z informacji PROFEL wynika, że w krajach Unii, takich jak Belgia czy też Francja mogą wystąpić opóźnienia w zbiorach warzyw, mogące negatywnie wpływać na wysokość zbiorów, a w konsekwencji ich wielkości produkcji przetworów. Może odbić się to na wzroście popytu na przetwory, w tym również mrożone warzywa z Polski – mówi „Rz" Mariusz Dziwulski, ekonomista Banku BGŻ. – Niemniej, według GUS również w Polsce relatywnie długa zima oraz nadmiar wilgoci, także potopienia w okresie późniejszym wpłynęły na opóźnienie siewów warzyw gruntowych na przeważającym obszarze kraju. Jednakże na tym etapie trudno jest wyrokować o ostatecznej wielkości zbiorów, gdyż w dużym stopniu uzależnione będą od dalszej przebiegu pogody. Będzie to też miało wpływ na wielkość krajowej produkcji przetworów, także mrożonek warzywnych – dodaje.

Dziwulski  zwraca uwagę, że dłuższym horyzoncie czasowym produkcja mrożonych warzyw w Polsce rośnie, co spowodowane jest większym popytem w kraju i zagranicą.

– W przeciwieństwie do krajów Unii, w Polsce produkcja mrożonych warzyw w 2012 roku zwiększyła się. Według danych GUS w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 50 osób ukształtowała się na rekordowym, biorąc pod uwagę te podmioty, poziomie 566 tys. ton, co oznaczało wzrost o 9,5 proc.  w porównaniu do 2011 roku – mówi ekonomista BGŻ. – Przy spadku produkcji w Unii był to czynnik sprzyjający wzrostowi eksportu mrożonek z Polski – dodaje.

W 2012 roku eksport mrożonek warzywnych zwiększył się on o ponad 14 proc.,  a jego wartość o niemal 3 proc. w stosunku roku poprzedniego – podaje gazeta.


Kapusta i pomidory motorem eksportu

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podał, że tylko w lutym 2013 r. eksport warzyw świeżych z Polski wyniósł 38,3 tys. ton, a jego wartość sięgnęła 14,2 mln EUR. W porównaniu do lutego 2012 r. to odpowiednio 21 i 25 proc. więcej.

„Na wzrost eksportu wszystkich podstawowych gatunków warzyw wpłynęła wyższa sprzedaż: kapusty (o 86 proc.), pomidorów (o 79proc.) i ogórków (o 61 proc.). Obniżyła się natomiast sprzedaż marchwi (o 9 proc.), kalafiorów i cebuli – czytamy w raporcie IERiGŻ.

Eksport przetworów mrożonych zwiększył się w lutym o 10 proc. w ujęciu ilościowym oraz o 22 proc. w ujęciu wartościowym.

Źródło: „Rzeczpospolita”
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,653ObserwującyObserwuj
5,390SubskrybującySubskrybuj

Ogniska HPAI rozlewają się na całą Polskę

Grypa ptaków zbiera żniwo. Główny Lekarz Weterynarii poinformował o nowym wysypie ognisk. Tym razem w pięć dni potwierdzono 27 ognisk wirusa HPAI u drobiu.  Badania...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE