Święto polskiej żywności na Służewcu

Tłumy Warszawiaków i gości z różnych regionów kraju, a także z zagranicy zachwycały się dziś polskimi smakami podczas pikniku „Poznaj Dobrą Żywność”. Piknik pod hasłem przewodnim „Polska Smakuje” odbywał się w weekend w Warszawie, na terenie Toru Wyścigów Konnych Służewiec, które w tym roku obchodzą 80-lecie powstania. Przyszły tu całe rodziny z dziećmi i każdy znalazł coś smacznego i interesującego dla siebie.

– Chcę, aby wszyscy, którzy dostrzegają związek między swoim zdrowiem i odżywianiem mieli możliwość posmakowania najlepszej polskiej żywności – powiedział minister Jan Krzysztof Ardanowski otwierając dzisiejszy Piknik.

Ponad 100 wystawców prezentowało produkty oznaczone znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”, a także regionalne, lokalne, tradycyjne i ekologiczne.

–  Polacy nie chcą już żywności anonimowej, tylko takiej, która pochodzi od znanego rolnika, wiąże się ze smakami rodzinnej kuchni. Żywności, która jest w jak najmniejszym stopniu przetworzona i ekologiczna – podkreślił szef resortu rolnictwa.

– W Polsce żywność jest smaczna, bezpieczna, jak również bardzo dobrej jakości, a także nie za droga. I to przede wszystkim Polacy powinni z tej żywności korzystać. Powinna być ona podstawą diety tych, którzy dbają o swoje zdrowie i dobrą kondycję – mówił minister i dodał, że to również patriotyzm narodowy i wspieranie polskiej gospodarki.

Jesteśmy wielkim eksporterem żywności. W ubiegłym roku wartość eksportu wyniosła ok. 30 mld euro – podkreślił minister Ardanowski i dodał, że eksportujemy ok. 50 – 60% produkcji mięsa drobiowego, ok. 80% wołowiny,  ok. 40% przetworów mlecznych i podobnie owoce, warzywa i soki.

Dziś na służewieckim torze przygotowano także wiele innych atrakcji. Swoje stoiska przygotowały organizacje, stowarzyszenia i instytucje branżowe, naukowe oraz muzea rolnicze w Szreniawie i w Ciechanowcu. Można było poznać zarówno nowoczesne, jak i tradycyjne sposoby produkcji. Obejrzeć zabytkowe maszyny rolnicze i narzędzia do produkcji. Paradę ciągników rolniczych rozpoczął minister Ardanowski na ciągniku C 355.

Bogatą, wakacyjną ofertę przedstawiały gospodarstwa agroturystyczne Było także mini zoo zwierząt gospodarskich, wiele atrakcji i konkursów dla dzieci. Podczas Pikniku rozstrzygnięty został drugi, mazowiecki etap Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów” organizowanego  przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa dla Kół Gospodyń Wiejskich. Wygrało Koło Gospodyń Wiejskich w Łuzkach, które przygotowało dziki bigos z czerwoną porzeczką podawany w chlebie. Zgodnie z regulaminem konkursu reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowywały regionalną potrawę, w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty.

Specjalnym wydarzeniem Pikniku, który wpisał się obchody 80–lecia powstania w Warszawie Torów Wyścigów Konnych Służewiec, była gonitwa o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wygrał ją ogier Palazzo ze Stadniny Koni Janów Podlaski. Dekoracji zwycięskiego konia dokonał minister Jan Krzysztof Ardanowski.

Tegoroczny Piknik Poznaj Dobra Żywność był prawdziwym, wspaniałym świętem polskiej żywności.

Źródło i fot.: MRiRW

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics