W październiku br. ceny reprezentatywne wieprzowiny (m/m) obniżyły się w 20 krajach Unii, wzrosły zaś w 7 pozostałych członkach Wspólnoty (ceny na Malcie nie zmieniły się) – informuje FAMMU/FAPA.
Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej UE kształtowała się w tym okresie na poziomie 141,97 EUR za 100 kg, tj. była o 3,2 proc. niższa niż we wrześniu 2015 r., i jednocześnie pozostawała o 1,0 proc. niższa od średniej ceny z października 2014 r.
W pierwszych dwóch tygodniach listopada br. spadek cen na unijnym rynku wieprzowiny jeszcze bardziej się pogłębiał.
– W październiku br. największą miesięczną dynamikę spadku cen wśród krajów Wspólnoty zanotowano w Portugalii (-10,8 proc.), Hiszpanii (-8,0 proc.), we Francji (-7,1 proc.), w Austrii (-5,2 proc.), Polsce (-5,1 proc.), we Włoszech (-4,9 proc.), w Holandii (-4,2 proc.), Belgii (-3,3 proc.), Słowenii (-3,1 proc.), Niemczech (-2,4 proc.), Wielkiej Brytanii (-2,2 proc.), Luksemburgu (-2,1 proc.), Chorwacji (-2,0 proc.), na Łotwie (-1,9 proc.), w Irlandii (-1,7 proc.), na Cyprze (-1,6 proc.) oraz na Węgrzech (-1,6 proc.) – czytamy w komunikacie FAMMU/FAPA.
Z kolei największe miesięczne tempo wzrostu cen odnotowano natomiast w Rumunii (+2,7 proc.), Szwecji (+1,5 proc.), Danii (+1,4 proc.), Estonii (+0,9 proc.), Bułgarii (+0,8 proc.), Czechach (+0,5 proc.) oraz na Słowacji (+0,1 proc.).
Czytaj także:
Resort rolnictwa przedstawił propozycje działań ws. trudnej sytuacji na rynku trzody chlewnej
W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w październiku br. kształtowała się na poziomie 137,94 EUR za 100 kg (najniższym od stycznia br.), tj. była o 4,8 proc. niższa niż przed rokiem. Była ona (cena) równocześnie o 2,8 proc. niższa od średniej ceny reprezentacyjnej dla całej Wspólnoty.
– Cena wieprzowiny notowana w naszym kraju w październiku br. przewyższała o 3,8 proc. średnią cenę reprezentatywną tego gatunku mięsa w Danii, natomiast w stosunku do ceny wieprzowiny w Niemczech była o 5,3 proc. niższa – informują analitycy FAMMU/FAPA.
Rynki poszczególnych krajów Wspólnoty są już przesycone wieprzowiną, co znacznie osłabia wzajemną wymianę handlową. Według danych Eurostatu, w pierwszych ośmiu miesiącach 2015 r. liczba ubojów żywca wieprzowego we Wspólnocie zwiększyła się o 3,1 proc. w stosunku do analogicznego okresu 2014 r. W Polsce poziom ubojów tych zwierząt zwiększył się o 5 proc., a dla porównania w Niemczech wzrósł o 1,9 proc.. Tak wysoka podaż na rynku wieprzowiny wywiera presję na kraje Unii do dalszego obniżania cen.
Redakcja AgroNews, fot. K. Szałaj
Źródło: FAMMU/FAPA