UE wciąż liderem na rynku rolno-spożywczym

Bilans handlu produktami rolno-spożywczymi o wartości 255 mld euro w 2017 r. potwierdza, że UE po raz kolejny utrzymuje swoją pozycję największego światowego eksportera i importera produktów rolno-spożywczych – informuje Komisja Europejska.

Unijny eksport produktów rolno-spożywczych osiągnął w 2017 r. wartość 138 mld euro, co oznacza roczny wzrost o 5,1 proc. Jak wynika z opublikowanego w ubiegłym tygodniu rocznego sprawozdania na temat handlu produktami rolno-spożywczymi w 2017 r., przy imporcie o wartości 117 mld euro UE dysponuje nadwyżką handlową netto na poziomie 21 mld euro w handlu produktami rolno-spożywczymi.

Całość produkcji w sektorze rolnym UE w 2017 r. szacuje się na 427 mld euro. Łańcuch przetwarzania żywności odpowiada za 7,5 proc. zatrudnienia i 3,7 proc. łącznej wartości dodanej UE. Udział eksportu w łańcuchu wartości produkcji stale rośnie i w związku z tym stanowi siłę napędową wzrostu gospodarczego i zatrudnienia w europejskim sektorze rolno-spożywczym.

Phil Hogan, komisarz do spraw rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich, stwierdził: Powodzenie w handlu produktami rolnymi jest ściśle związane z realizacją reformy WPR, która umożliwia producentom z UE konkurowanie na rynkach międzynarodowych. Wynika to również ze światowej reputacji produktów UE jako bezpiecznych, produkowanych w sposób zrównoważony, bogatych w składniki odżywcze i o wysokiej jakości. Nasz ambitny program handlowy, który obejmuje ostatnie sukcesy w negocjacjach z Kanadą, Japonią i Meksykiem, pomaga unijnym rolnikom i producentom żywności w pełni wykorzystać szanse na rynkach międzynarodowych, ale uwzględnia przy tym potrzebę zapewnienia wystarczających gwarancji dla bardziej wrażliwych sektorów.

Eksportujemy jeszcze więcej

Wzrósł także eksport z UE do wszystkich naszych obecnych pięciu głównych partnerów: Stanów Zjednoczonych, Chin, Szwajcarii, Rosji i Japonii. Komisja poczyniła również postępy w wielu dwustronnych negocjacjach handlowych, zapewniając w ten sposób otwarcie nowych rynków dla unijnych produktów rolno-spożywczych. We wrześniu 2017 r. tymczasowo stosowano kompleksową umowę gospodarczo-handlową z Kanadą (CETA). W grudniu 2017 r. UE i Japonia osiągnęły porozumienie w sprawie umowy o partnerstwie gospodarczym, która jest obecnie na etapie ratyfikacji i która przyniesie wiele korzyści dla europejskiego sektora rolno-spożywczego. Co do zasady w kwietniu 2018 r. osiągnięto także porozumienie z Meksykiem w sprawie modernizacji obecnej umowy handlowej.

UE eksportuje szeroką gamę produktów ze wszystkich etapów łańcucha wartości: od towarów i innych produktów podstawowych, przez przetworzone produkty rolne (takie jak sery i wino), po wysoko przetworzone produkty przemysłu spożywczego, co świadczy o wszechstronności tego sektora. Unijne produkty, które są najchętniej eksportowane, to wina i napoje spirytusowe, żywność dla niemowląt, przetwory spożywcze, czekolada i mięso wieprzowe.

Jak wygląda import?

Jeżeli chodzi o import, to w ostatnich latach UE zdołała zdywersyfikować swoje źródła zaopatrzenia, dzięki czemu udział dwóch państw, z których pochodzi najwięcej importowanych produktów (Brazylia i Stany Zjednoczone), zmniejsza się na korzyść innych dostawców. UE sprowadza trzy główne rodzaje produktów pochodzących z państw nienależących do UE: produkty, które nie są (lub są tylko w niewielkim stopniu) wytwarzane w samej UE ze względu na warunki naturalne (np. owoce tropikalne, kawa itd.); produkty, które są wykorzystywane głównie do żywienia zwierząt; produkty, które są stosowane jako składnik do dalszego przetwarzania.

Pełne sprawozdanie zawiera także przegląd wyników handlowych najważniejszych partnerów UE (Stanów Zjednoczonych, Chin, Brazylii, Japonii, Rosji) oraz informacje na temat ich przepływów handlowych z UE, jak również rozdział dotyczący handlu i współpracy z krajami najsłabiej rozwiniętymi (LDC).

Redakcja AgroNews, fot. pixabay.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here