Ukraiński cios w polskich producentów jaj

Ukraińska grupa kapitałowa Avangardco otrzymała zgodę od instytucji unijnych na przywóz do Wspólnoty jaj kurzych w skorupkach klasy A, czyli przeznaczonych do bezpośredniego spożycia przez europejskich konsumentów – poinformowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

Proces pakowania jaj w zakładzie należącym do Avangardco

 

Przedstawiciele ukraińskiej firmy zapowiedzieli, że pierwsze partie jaj zostaną dostarczone już w marcu tego roku.

– Decyzja Komisji Europejskiej będzie miała bardzo poważne skutki dla polskich producentów jaj – mówi Katarzyna Gawrońska z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Gawrońska podkreśla, że należy się spodziewać zaostrzenia konkurencji eksportowej i istotnego pogorszenia rentowności wywozu jaj z Polski.

1,6 mld jaj rocznie

Zezwolenie dla Avangardco będzie obowiązywało od 28 lutego 2018 r., a uzyskał je jeden z największych kompleksów drobiarskich zarządzanych przez tę firmę – AVIS. Potencjał produkcyjny zakładu AVIS oceniany jest na 5,2 mln kur niosek o rocznej zdolności produkcyjnej 1,6 mld jaj w skorupkach.

Avangardco jest liderem w produkcji jaj w skorupkach i suszonych produktów jajecznych na Ukrainie i jednym z liderów w Europie.

Jaja klasy A z Ukrainy już do nas trafiają

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz przypomina, że pierwszym  zakładem, który został umieszczony na liście przedsiębiorstw Komisji Europejskiej dopuszczonych do przywozu jaj spożywczych klasy A na rynek unijny był zakład „YASENSVIT” zależny od grupy Ovostar Union.  Zezwolenie dla „YASENSVIT” obowiązuje  od 12 września 2017 roku, a w października ukraińska firma rozpoczęła sprzedaż jaj  unijnym odbiorcom.

O dopuszczeniu jaj z YASENSVIT-u na rynek europejski pisaliśmy TU.

– Avangardco już dawno postawiło na ożywienie wywozu do Unii Europejskiej, szukając „lekarstwa” na zmniejszenie uzależnienia od sprzedaży na rynkach państw MENA jako swojego głównego rynku eksportowego. W ostatnich latach pogorszyła się sprzedaż tej firmy do państw tego regionu z uwagi na panującą tam niekorzystną sytuację geopolityczną – mówi Katarzyna Gawrońska, Główny Specjalista Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Handel z UE ukraińskie przedsiębiorstwa sektora jaj rozpoczęły w 2014 roku. Wtedy uzyskały jednak uprawnienia przywozowe wyłącznie dla przetworów  oraz jaj do przetwórstwa. W 2015 roku Komisja Europejska  zatwierdziła założenia programów  zwalczania  salmonelli  w  stadach  towarowych kur niosek przedstawionych  przez władze Ukrainy, co otwarło furtkę do eksportu jaj kurzych świeżych klasy A. 

Import jaj i przetworów z Ukrainy systematycznie rośnie – jeszcze w 2014 r.  udział Ukrainy w unijnym  imporcie wynosił 4 proc., a  w 2016 r.  – już 50 proc.

Redakcja AgroNews, fot. Avangardco

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × 3 =