Unia ma apetyt na wieprzowinę?

Według najnowszego raportu Komisji Europejskiej z grudnia 2010 roku produkcja mięsa ogółem w krajach Wspólnoty będzie rosła średnio o 0,3% rocznie do 2020 roku.

Pod koniec prognozowanego okresu osiągnie poziom 44,4 mln ton, tj. będzie o 4% wyższa niż w 2009 roku. Sytuacja w produkcji poszczególnych gatunków mięsa będzie kształtowała się w odmienny sposób.

W przypadku mięsa wołowego/cielęcego oraz owczego/koziego spodziewany jest spadek do 2020 roku na poziomie odpowiednio 7% oraz 11%. Lepiej wyglądają perspektywy produkcji wieprzowiny oraz drobiu. Wytwórczość obu tych gatunków mięsa zwiększy się do 2020 roku po około 7%. Trzeba jednak podkreślić, że wzrost produkcji mięsa wieprzowego oraz drobiu będzie w dużej mierze zależny od równoległego kształtowania się kosztów towarzyszących produkcji. Wzrost produkcji tych dwóch gatunków mięsa będzie przede wszystkim wynikiem rosnącej konsumpcji.

Do 2020 roku spożycie mięsa ogółem przypadające na jednego mieszkańca w krajach UE wzrośnie o 2% w stosunku do 2009 roku, i wyniesie 85,4 kg/osobę. Najbardziej zwiększy się spożycie mięsa drobiowego, o ponad 6% do 24,7 kg/osobę. Nieco mniejsza będzie dynamika wzrostu spożycia wieprzowiny, która wyniesie poniżej 5%. Tym niemniej wieprzowina pozostanie najchętniej spożywanym gatunkiem mięsa w krajach Unii, wynosząc 43,3 kg/osobę w 2020 roku. W przypadku mięsa wolowego i cielęcego spożycie obniży się do około 15,4 kg/osobę, a drobiu spadnie do poniżej 2 kg/osobę.

W analizowanym okresie pozycja Unii – eksportera netto mięsa – ulegnie pogorszeniu ze względu na wzrost importu wołowiny oraz drobiu, przy równoczesnym spadku eksportu wołowiny, wieprzowiny oraz mięsa drobiowego. Import ogółem mięsa wzrośnie o 14%, natomiast eksport obniży się o 20%. Tym samym Wspólnota pozostanie eksporterem netto mięsa z nadwyżką w handlu na poziomie około 200 tys. ton. Jedynym gatunkiem mięsa, który zachowa dodatni bilans w handlu, będzie wieprzowina.

Źródło: Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa,www.fapa.com.pl, fot. sxc.hu
 

Poprzedni artykułSalmonella lekiem na raka?
Następny artykułMniej witamin

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,177FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,619ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

HPAI: Tragedia w kurnikach na Mazowszu. Kolejne 26 ogniska grypy ptaków

Wirus HPAI dziesiątkuje polski drób. W tym roku potwierdzono już 169 ognisk ptasiej grypy. Większość z nich stwierdzono w dwóch województwach o najwyższym w...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE