Unijne standardy owoców i warzyw

Podstawowe zasady kontroli jakości handlowej świeżych owoców i warzyw objętych wymaganiami norm handlowych Unii Europejskiej, prowadzonych przez Inspekcję JHARS.

Podstawy prawne kontroli

W Unii Europejskiej rynek świeżych owoców i warzyw objęty jest zasadami wspólnej organizacji rynków rolnych. Wykaz produktów objętych wspólną organizacją zawarty jest w Rozporządzeniu Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającym wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych. Podstawowe założenia WOR w zakresie jakości handlowej produktów zakładają istnienie norm handlowych dla świeżych owoców i warzyw oraz nakładają obowiązek na państwa członkowskie do prowadzenia kontroli zgodności świeżych owoców i warzyw objętych  tymi normami.

Przepisem szczegółowym precyzującym zakres stosowania norm handlowych dla świeżych owoców i warzyw oraz treść tych norm, a także określającym zasady i metody prowadzenia kontroli zgodności jest Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i  warzyw.

Normy handlowe

Zgodnie z Rozporządzeniem Wykonawczym Komisji (UE) nr 543/2011 obowiązuje 10 szczegółowych norm handlowych dla: jabłek, gruszek, truskawek, owoców cytrusowych, owoców kiwi, brzoskwiń i nektaryn, winogron stołowych, sałaty i endywii oraz papryki słodkiej i pomidorów oraz ogólna norma handlowa dla pozostałych gatunków sektora świeżych owoców i warzyw.

Zgodnie z przepisami dotyczącymi organizacji rynku świeżych owoców i warzyw, właściciel produktów sektora owoców i warzyw objętych normami handlowymi może wystawiać te produkty, oferować na sprzedaż, dostarczać i wprowadzać do obrotu na terenie Unii Europejskiej  wyłącznie zgodnie z tymi normami i jest odpowiedzialny za zapewnienie takiej zgodności. Innymi słowy, każdy kto sprzedaje świeże owoce i warzywa powinien dostosować swoje produkty do wymagań określonych w normach handlowych.

Zasady i zakres prowadzenia kontroli

Na podstawie Rozporządzenia Wykonawczego Komisji (UE) nr 543/2011 państwa członkowskie UE są zobowiązane do prowadzenia kontroli świeżych owoców i warzyw na wszystkich etapach obrotu handlowego, tj. kontroli importu z krajów trzecich, kontroli eksportu do krajów trzecich oraz kontroli na rynku unijnym. Do wykonywania zadań kontrolnych każdy kraj członkowski wyznacza właściwe służby kontrolne. 

\"\"

 

W Polsce zadania związane z kontrolą jakości handlowej świeżych owoców i warzyw wynikające z przepisów unijnych, zostały powierzone na mocy ustawy z dnia 19 grudnia 2003 roku o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku suszu paszowego oraz rynków lnu i konopi uprawianych na włókno, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów  w Rolno-Spożywczych.

W ramach realizacji swoich zadań Inspekcja JHARS, przeprowadza między innymi kontrole jakości handlowej na rynku wewnętrznym. Kontrole te obejmują handlowców świeżymi owocami i warzywami na wszystkich etapach łańcucha dystrybucji,  tj. zarówno centra dystrybucyjne i logistyczne, markety sieciowe, hurtownie, sklepy wiekopowierzchniowe, duże, małe i średnie sklepy detaliczne. Inspektorzy IJHARS dokonują ponadto kontroli na stanowiskach targowych oraz u producentów świeżych owoców i warzyw, którzy jednocześnie dokonują konfekcjonowania i przygotowania tych produktów do sprzedaży.

Kontrole na rynku krajowym prowadzone są zgodnie z rocznym planem kontroli, opracowanym w oparciu o podstawowe kryteria analizy ryzyka dotyczące handlowców oraz produktów. Do najważniejszych czynników należą wyniki poprzednich kontroli u danego handlowca, jego wielkość oraz znaczenie na rynku. Produkty typowane są do kontroli na podstawie sezonowości podaży oraz specyfiki danego regionu.

 

Czytaj dalej

 

Źródło: Gazeta Interaktywna AgroNews 07
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Poprzedni artykułAlarm dla jaj!
Następny artykułCeny skupu żywca w górę!

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,531ObserwującyObserwuj
5,440SubskrybującySubskrybuj

Pomysł inteligentnych uli rozwijany przez studentów z Politechniki Łódzkiej

Inteligentne ule wspierają pszczelarzy w prowadzeniu pasieki m.in. poprzez aplikacje umożliwiające doglądanie pszczół z dowolnego miejsca i o dowolnym czasie za pośrednictwem urządzeń mobilnych....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE