Uwaga! Masowy nalot chowacza czterozębnego

Zakład Monitorowania i Sygnalizacji Agrofagów Instytutu Ochrony Roślin poinformował o masowym nalocie chowacza czterozębnego.

Chowacz czterozębny
Chowacz czterozębny fot. Zakład Monitorowania i Sygnalizacji Agrofagów

W ciągu kilku godzin do 1 żółtego naczynia przyleciało ponad 40 osobników. Próg szkodliwości dla tego gatunku – 20 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni.

Chrząszcze czterozębne są czarne z szarozielonym odcieniem z jasną plamką na górnej stronie. Długość ciała wynosi od 2,5 do 3 mm. Larwy są beznogie, białe, z ciemnobrązową głową, długości 4-5 mm. Pojawiają się na polach rzepaku o kilka dni później niż chowacz brukwiaczek.

Straty w plonach mogą wynieść ponad 20%

Pierwszym widocznym objawem jest  „ukłucie” na nerwach rośliny. Nie występuje deformacja łodygi w wyniku żerowania larw. Silne uszkodzenia łodygi powodują zahamowania we wzroście roślin i przy silniejszym wietrze mogą się łamać. Straty w plonach mogą wynieść ponad 20%. Wydrążone w dolnej części łodygi otwory są miejscem infekcji chorób grzybowych: suchej zgnilizny kapustnych, zgnilizny twardzikowej, szarej pleśni i wertycyliozy.

Owad ten jest fitofagiem roślin z rodziny krzyżowych. Atakuje m.in. rzepak, kapustę warzywną, kapustę polną, gorczycę, chrzan,rzodkiew, rzepichę, stulisza lekarskiego, stulisza Loesela, stulisza sztywnego. Może powodować duże szkody w przypadku żerowania na roślinach uprawnych, zwłaszcza na rzepaku.

Osobniki dorosłe spotykane są w ciągu całego roku. Zimują w ściółce lub w górnej warstwie gleby. Na świat przychodzi jedno pokolenie w ciągu roku. Jaja samice składają od marca do lipca na ogonkach liściowych, nerwie, blaszce liściowej lub łodydze rośliny żywicielskiej.

AM/Redakcja AgroNews
Fot: IOR Zakład Monitorowania i Sygnalizacji Agrofagów
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,521ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

Znaczenie żywej fabryki azotu

Najważniejszym i niezbędnym składnikiem pokarmowym jest azot. Gwarancja odpowiedniej ilości tego pierwiastka w kluczowych momentach rozwoju roślin jest priorytetowa. Zapewni to możliwość zbudowania wysokiego...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE