W kontraktacji siła

Na rynku wieprzowiny umowy kontraktacyjne to wciąż rzadkość. W ten sposób surowiec zapewniają sobie tylko nieliczni i z reguły najwięksi gracze. A taka sytuacja uderza zarówno w hodowców, jak i przetwórców – podaje Redakcja Rolna TVP.   

Na pytanie, co jest obecnie największą bolączką przemysłu mięsnego, przedsiębiorcy odpowiadają bez wahania.

Ryszard Smolarek – Zakłady mięsne w Łukowie: Brak powiązania z profesjonalną bazą surowcową i jakość tej bazy surowcowej. Co oznacza, że surowiec jest dość przypadkowy i nie jest to wystandaryzowany produkt.

Duże zakłady mięsne, ze swoją skalą produkcji, nie mogą sobie pozwolić na niestabilne dostawy surowca, związane ze świńskimi górkami i dołkami. Zdaniem ekonomistów, przed umowami kontraktacyjnymi nie uciekniemy.

Prof. Andrzej Kowalski – IERGŻ: Coraz powszechniejszy w Polsce jest pogląd, że interesy robi się w długich okresach. I tam, gdzie można konkurować, to trzeba konkurować, natomiast trzeba też współpracować. W związku z tym zawieranie wieloletnich kontraktów o współpracy, o stanowieniu cen, wielkości dostaw i tak dalej jest niezbędne.

Najlepszym przykładem na skuteczne powiązanie przemysłu i rolników są Niemcy. Dzięki specjalnemu programowi promocji kraj ten w ciągu kilku ostatnich lat stał się pierwszym eksporterem wieprzowiny w Europie, wyprzedzając nawet Duńczyków.

Zbigniew Nowak – Zakłady mięsne w Gdańsku: Największy problem mamy z tym, że świnie jadą tutaj z Niemiec do zakładów przetwórczych lub do ubojni polskich i wydaje mi się, że to jest zły kierunek myślenia.

W Polsce na razie tylko najwięksi gracze na rynku stworzyli silne więzi ze swoimi dostawcami. W zakładach mięsnych w Łukowie do współpracy zaproszono banki, firmy inseminacyjne oraz dostawców pasz. Gwarantem rozliczeń jest zakład mięsny.

Ryszard Smolarek – Zakłady mięsne w Łukowie:
Rolnik może na kredyt zakupić prosięta, warchlaki, zmodernizować chlewnie i rozliczany jest po odstawieniu tuczników do naszego zakładu.

Przykładowe wzory umów kontraktacyjnych zostały opracowane przez Radę Gospodarki Żywnościowej już dwa lata temu. 

Źródło: Witold Katner, Redakcja Rolna TVP, www.tvp.pl/rolna, fot. sxc.hu

Advertisement

Advertisement

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Straż miejska sprawdzi wymiary drewna opałowego, wysokie mandaty.

Od września 2025 roku wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące drewna opałowego, które mogą znacząco wpłynąć na sposób ogrzewania domów. Zgodnie z nowymi regulacjami,...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics