Warszawa międzynarodową stolicą biznesu spożywczego

– Konkurencja na światowym rynku żywności jest duża. Cieszę się, że w Warszawie odbywa się taka inicjatywa, na której spotykają się przedstawiciele sektora spożywczego. Mam nadzieję, że dzięki temu jeszcze więcej polskich produktów – smacznych, wartościowych i ekologicznych, będzie pojawiać się na europejskich stołach – tymi słowami Zbigniew Babalski, Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi otworzył III edycję Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Warsaw.

 

\"WorldFood

 

Już po raz kolejny przez te kilka kwietniowych dni Warszawa staje się międzynarodową stolicą biznesu spożywczego. Targi WorldFood Warsaw to nie tylko 250 wystawców, ale również wiele zagranicznych delegacji (m.in. z Belgii czy Indii), polskich i zagranicznych ekspertów, reprezentantów sektora spożywczego, handlu, HoReCa oraz mediów.

W otwarciu wystawy uczestniczyli: Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Zbigniew Babalski, Poseł do Parlamentu Europejskiego Czesław Siekierski, Prezes Agencji Rynku Rolnego Łukasz Hołubowski oraz organizatorzy: Dyrektor targów Agnieszka Szpaderska oraz Anatoly Sushon – Dyrektor sektora żywności i opakowań w grupie ITE. Ponadto w uroczystości udział wzięli: Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Stanisław Kowalczyk, reprezentanci organizacji i instytucji branżowych oraz dziennikarze.

– Sukces poprzednich edycji targów WorldFood Warsaw potwierdza, że Polska jest atrakcyjnym parterem międzynarodowego biznesu spożywczego – podkreśliła Dyrektor targów Agnieszka Szpaderska.

– Kiedy myślimy o żywności nasuwa się powiedzenie – jestem tym, co jem. Polscy producenci żywności kierują się wysokimi walorami jakościowymi, tradycyjnym i ekologicznym sposobem wytwarzania, a nasza żywność jest wyjątkowo smaczna. O sile polskiego sektora rolno-spożywczego świadczą stale rosnące wyniki eksportowe. W 2015 roku handel zagraniczny żywnością wzrósł o 8% w stosunku do roku ubiegłego, a jego wartość wyniosła 23,6 mld euro. Przewidujemy, że te wskaźniki z roku na rok będą rosły – podkreślał Łukasz Hołubowski, Prezes Agencji Rynku Rolnego.

O rosnącym potencjale eksportowym światowego sektora rolno-spożywczego mówił również Poseł do Parlamentu Europejskiego Czesław Siekierski.

– Od 2000 roku znacząco wzrósł potencjał eksportowy na świecie, rośnie również znaczenie międzynarodowych firm spożywczych. W tym samym czasie zmniejszeniu uległy ceny żywności, a prognozy przewidują dalsze spadki – ocenia Siekierski.

Czytaj także:
Sprytny materiał wydłuży życie żywności

Dyrektor sektora żywności i opakowań w Grupie ITE Anatoly Sushon dziękując wystawcom i gościom za udział w III edycji targów podkreślił, że każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku.

-Trzy lata temu w WorldFood Warsaw udział wzięło niespełna 100 wystawców. A dziś mamy ich ponad dwa razy więcej. Warszawskie targi to jedna z międzynarodowych wystaw, które odbywają się na całym świecie. W naszym portfolio jest 12 wystaw w 7 krajach Europy i Azji. Obsługujemy ponad 10 tysięcy firmy i 150 tysięcy zwiedzających – mówi Anatoly Sushon.

Targi WorldFood Warszaw potrwają do 21 kwietnia. Na zwiedzających i wystawców czeka jeszcze wiele atrakcji – rozmowy biznesowe, możliwość zdobycia nowych partnerów biznesowych, dyskusje z ekspertami branżowymi oraz liczne degustacje. A ponadto wręczenie Złotych Medali WorldFood Warsaw 2016 i rozstrzygnięcie konkursu dla zwiedzających, w którym do wygrania atrakcyjne nagrody.

Redakcja AgroNews, fot. WFW

www.worldfood.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,177FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,624ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

Nawet 100 tys. euro rocznie dla grup i organizacji producentów

15 kwietnia Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozpoczęła przyjmowanie wniosków o wsparcie w ramach działania Tworzenie grup producentów i organizacji producentów finansowanego z PROW...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE