Wpływ żywienia krów na skład i jakość mleka

Ilość produkowanego mleka oraz jego jakość zależą od wielu czynników. Są to między innymi: uwarunkowania genetyczne, pora roku, stadium laktacji, wiek krowy i jej zdrowie, higiena pozyskiwania mleka oraz żywienie. Stosunkowo szybkie zmiany w składzie i wydajności mleka wywołuje żywienie, które ma niewątpliwy wpływ na zawartość tłuszczu, białka i witaminy A w mleku, natomiast poziom laktozy oraz składników mineralnych pozostaje dość stały. Poprzez żywienie hodowca może również wpływać pośrednio na smak, zapach mleka, zawartość drobnoustrojów oraz jego przydatność dla przetwórstwa.

Wpływ żywienia na wydajność mleczną krów

Najwyższą wydajność mleka o największej zawartości tłuszczu i białka uzyskuje się przy dokładnym zbilansowaniu dawki pokarmowej w stosunku do produkcji i zapotrzebowania krowy.

Na spadek wydajności mlecznej wpływa zarówno niedobór energii, jak i białka w dawce pokarmowej. Nadmiar białka powyżej 20% powoduje spadek wydajności oraz przyczynia się do pogorszenia wykorzystania energii w dawce.

Wpływ żywienia na zawartość tłuszczu w mleku

Wpływ żywienia na zawartość tłuszczu w mleku jest bardzo wyraźny. Zmiany zawartości tego składnika mogą przekraczać nawet 3 jednostki procentowe. Należy nadmienić, że im większy jest udział w dawce pasz objętościowych, takich jak siano, sianokiszonka, dobrej jakości kiszonki czy nawet dobra słoma, tym większa jest zawartość tłuszczu w mleku.

Biorąc pod uwagę wpływ rodzaju paszy na ilość tego składnika w mleku, możemy uszeregować pasze w następującej kolejności:

  • bardzo dobre – siano, sianokiszonka
  • dobre – kiszonka z kukurydzy, GPS
  • złe – kiszonka z wilgotnej trawy
  • bardzo złe – kiszonka z liści buraków

W przypadku skarmiania pasz o małej zawartości włókna, niezbędny jest dodatek odpowiedniej ilości paszy o dużej zawartości tego składnika, np.siana czy dobrej słomy. Zaleca się, aby zawartość włókna surowego w dawce dziennej dla dojnej krowy wynosiła 18-22% suchej masy paszy. Poza zawartością w paszy włókna strukturalnego o zawartości tłuszczu w mleku decydują i inne czynniki. Żywienie może wpływać zarówno na wzrost, jak i na spadek zawartości tłuszczu w mleku.

Czynniki wpływające na wzrost zawartości tłuszczu to:

  • częste pobieranie mniejszych porcji paszy,
  • żywienie paszami oraz dodatkami (np. melasa) o dużej koncentracji energii w dawce,
  • duży udział celulozy w dawce (np. siano),
  • dodatek tłuszczu w paszy (np. gniecione lub śrutowane nasiona oleistych): zaleca się udział tłuszczu w dawce 3-4%,
  • dodatek substancji poprawiających równowagę kwasową w żwaczu, takich jak kwaśny węglan sodu (NaHCO3) w ilości 1,5-2% s.m. paszy, czyli około 200-300 g/szt. dziennie oraz tlenku magnezu (MgO) – około 60-80 g.

Czynniki wpływające na spadek zawartości tłuszczu to:

  • niedożywienie krów,
  • niedobór pasz objętościowych,
  • spasanie dużych ilości pasz treściwych, podzielonych na zbyt małą ilość porcji: zaleca się do 3 kg paszy na jeden odpas,
  • nadmiar białka w dawce pokarmowej (powyżej 18-20% suchej masy),
  • niedobór energii w dawce,
  • duży udział w dawce skrobi (np. ziarna zbóż) i cukrów (buraków)
  • skarmianie pasz silnie rozwalniających, zbyt zimnych i przemarzniętych,
  •   znaczne rozdrobnienie pasz strukturalnych (poniżej 0,8-0,6 cm) i ich granulowanie.

Wpływ żywienia na zawartość białka w mleku
Zakres zmian zawartości białka w mleku, chociaż może być wywołany poziomem żywienia, to jednak jest znacznie mniejszy w porównaniu ze zmianami tłuszczu (o około 20%).Największy wpływ na wzrost zawartości białka w mleku ma dostarczenie w paszy dostatecznej ilości energii. Dostarczona w paszy energia jest niezbędna do intensywnego rozwoju mikroflory żwacza, która dzięki niej wytwarza dużą masę białka bakteryjnego. Białko to, po strawieniu w dalszych odcinkach przewodu pokarmowego służy do budowy białka mleka. Dlatego korzystny wpływ na zawartość białka w mleku ma skarmianie pasz treściwych w odpowiednich ilościach do zapotrzebowania krowy.

Źródło: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, www.kpodr.pl, fot.sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,656ObserwującyObserwuj
5,390SubskrybującySubskrybuj

Traktorzysta zasłabł na drodze. W akcji LPR

Do niebezpiecznego zdarzenia doszło na drodze krajowej nr 42 w miejscowości Wąchock w województwie świętokrzyskim. 76-letni traktorzysta zasłabł podczas kierowania ciągnikiem i zjechał do...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE