Wyższe ceny konsumenckie mięsa

Jak podaje Komisja Europejska w lipcu br. (w porównaniu z czerwcem br.) ceny wołowiny (surowiec) w UE wzrosły średnio o 1%. Podobną dynamikę wzrostu odnotowano w przypadku mięsa wieprzowego oraz drobiu.

W stosunku do lipca 2010 roku ceny wołowiny we Wspólnocie zwiększyły się średnio o 11%, natomiast ceny wieprzowiny oraz drobiu wzrosły odpowiednio o 5% i 12%. Najwyższy roczny wzrost cen wołowiny odnotowano w Polsce (+34%), na Litwie (+26%), na Słowacji (+19%), w Irlandii i Danii (po 16%), a także w Słowenii (+15%), w Szwecji (+14%), w Holandii (+14%), w Niemczech (+14%), w Austrii (+12%) oraz w Wielkiej Brytanii (+12%).
Spadek cen zanotowano jedynie w Estonii (-3%) oraz na Malcie (-12%).

W lipcu br. miesięczny wzrost cen mięsa ogółem na poziomie konsumenta w krajach UE wyniósł +0,4%. Ceny mięsa w ujęciu rocznym (lipiec 2011/lipiec 2010) zwiększyły się średnio o 3%. Najwyższy wzrost cen mięsa r/r odnotowano w Wielkiej Brytanii (+6,6%), w Estonii (+6,4%), na Słowacji (+5,6%), na Łotwie (+5,4%), na Malcie (+5,3%), na Cyprze (+5,0%), w Finlandii (+4,5%), w Polsce (+4,2%), w Austrii (+3,8%) oraz we Francji i na Litwie (po +3,1%). Ceny mięsa spadły tylko w Irlandii (-0,3%).

Źródło: FAMMU/FAPA, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,520ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE