Wyzwania dla cukrowni: Plony buraków cukrowych będą wyższe niż przewidywano

Pfeifer & Langen Polska zwiększy sprzedaż na eksport. Plony buraków cukrowych w tym roku będą wyższe niż przewidywano. Z tego wynikają ryzyka związane z ich przerobem na cukier. 

zdjęcie 2.jpg
Wyzwania dla cukrowni: Plony buraków cukrowych będą wyższe niż przewidywano

Wstępne analizy prowadzone przez Pfeifer & Langen Polska wskazują, że w tym roku plony buraków cukrowych – szczególnie w Wielkopolsce – będą dzięki korzystnej pogodzie wyższe niż zakładano. Tegoroczna kampania będzie wyzwaniem dla cukrowni, by wykorzystać pełne moce produkcyjne i zminimalizować ryzyko utraty surowca. Pfeifer & Langen Polska w specjalnym liście do plantatorów podkreślił konieczność terminowych dostaw i dbania o jakość dostarczanych buraków cukrowych.

– Wahania poziomu i jakości plonów są na rynku cukru naturalne. To system naczyń połączonych. Ostatnie sygnały napływające z Brazylii, Indii, czy Chin wskazują, że przewidywana produkcja cukru w tych państwach będzie niższa – mówi prezes Pfeifer & Langen Polska Roman Kubiak.

Firma Pfeifer & Langen Polska ma stabilnych odbiorców, z którymi współpracuje od wielu lat. Część produkcji wysyła na eksport i ten kierunek pozostanie niezmienny. Firma wykorzystuje sprawdzoną infrastrukturę i know-how. – Znamy oczekiwania konsumentów z zagranicy. Oni coraz większą wagę przywiązują do wpływu na środowisko podczas produkcji – mówi Sebastian Tomaszewski, członek zarządu Pfeifer & Langen Polska.

Transformacja energetyczna Pfeifer & Langen Polska

Odpowiedzią na to jest między innymi transformacja energetyczna Pfeifer & Langen Polska. Na wszystkie projekty w jej ramach firma wyda w tym roku 200 mln zł. Zgodnie z planem, w trakcie tej kampanii cukrowniczej uruchomione zostaną trzy nowe elektrociepłownie gazowe, dzięki którym wielkopolskie cukrownie odejdą od spalania węgla kamiennego, a w Glinojecku uruchomiona zostanie farma fotowoltaiczna.

zdjęcie 1.jpg
Wyzwania dla cukrowni: Plony buraków cukrowych będą wyższe niż przewidywano

Wpływ działalności przedsiębiorstw na środowisko będzie dokładnie opisany w raporcie ESG – wprowadzonym przez dyrektywę CSRD obowiązkowym raporcie przedstawiającym działanie firmy w kontekście zrównoważonego rozwoju. W raportach uwzględniani będą podwykonawcy, a w przypadku Pfeifer & Langen Polska również plantatorzy. Dlatego kluczowe jest, by korzystali oni z nowoczesnych metod agrotechnicznych. – Zmniejszają one wpływ na środowisko, ale także ograniczają koszty prowadzenia plantacji, co jest niezbędne, by zachować konkurencyjność cukru wyprodukowanego w Polsce – podkreśla Roman Kubiak.

W ramach Grupy Pfeifer & Langen Polska S.A. produkcję cukru w Polsce prowadzą cztery cukrownie: w Środzie Wlkp., Gostyniu, Miejskiej Górce i w Glinojecku.

Źródło: Pfeifer & Langen Polska S.A

Małgorzata Kulma
Małgorzata Kulmahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: m.kulma@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Będą zmiany w emeryturach rolniczych. KRIR z apelem do ministra

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych wystąpił do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wprowadzenie zmiany w systemie ubezpieczenia rolniczego KRUS, aby składki płacone do ZUS były...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics