Za dużo cukru w cukrze

Generalna Dyrekcja ds. Rolnictwa Komisji Europejskiej opublikowała wstępne wydatki na budżet rolny w 2009 roku. W przypadku sektora cukru, na który początkowo przeznaczono 182,3 mln EUR, wydatki wyniosły 147,0 mln EUR i były mniejsze o ponad 19 proc.

Spadek wydanych środków to, w głównej mierze, efekt sprzedaży cukru z zapasów na rynku wewnętrznym na cele konsumpcyjnie po wyższej cenie niż na cele przemysłowe (co wcześniej zakładano).

Mimo to KE szacuje, że produkcja cukru w sezonie 2009/10 w UE wyniesie 17,504 mln ton. Do tego trzeba doliczyć cukier z poprzedniego sezonu, który zostanie przeniesiony (413,608 tys. ton . Łącznie podaż unijnego cukru wyniesie w sumie 17,918 mln ton. Z tej ilości 13,240 mln ton stanowić będzie produkcja kwotowa, a aż 4,678 mln ton cukier pozakwotowy czyli nadwyżka produkcyjna.

Komisja szacuje, że 825 tys. ton nadwyżki trafi do sektora przemysłowego, natomiast 1,345 mln ton zostanie przetworzone na bioetanol, zaś 1,85 mln ton trafi na eksport.

Źródło: Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa,www.fapa.com.pl, fot. sxc.hu

Poprzedni artykułBy Europa jadła witaminy…
Następny artykułGruntowny problem

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Satelitarny monitoring SM kluczowy aby produkować jakościową kiszonkę

Kiszonka z kukurydzy to podstawowa pasza w żywieniu krów mlecznych a jej jakość określa nie tylko koszt żywienia, koszt produkcji mleka ale też stan...
12,518FaniLubię
4,343ObserwującyObserwuj
4,540ObserwującyObserwuj
4,190SubskrybującySubskrybuj

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE