Zaskakujący poziom eksportu polskiej żywności!

Polski eksport żywności w 2013 roku osiągnie rekordowy poziom 18,5 mld euro, prognozuje szef Polskiej Federacji Producentów Żywności (PFPŻ UE) Andrzej Ganter.

 

\"\"

 

Polska najwięcej eksportuje mleka i wyrobów cukierniczych, owoców i wieprzowiny, twierdzi A.Ganter.

Czytaj także:
Ceny wieprzowiny nadal w górę!
Ceny skupu jabłek w górę!
Niski poziom cen bydła. Zobacz!

Według szefa PFPŻ UE najważniejsze rynki dla Polski to kraje Unii Europejskiej: Niemcy, Czechy i Słowacja. Obiecujące także są rynki w Rosji i Azji. Według obliczeń A.Gantera import żywności w bieżącym roku nie powinien się mocno różnić od poziomu z ubiegłego roku – 13,5 mld euro.

Szef federacji dodał także, że Polska chce utrzymać korzystny stosunek jakości i ceny, aby polska żywność stała się konkurencyjna na zagranicznych rynkach.

Rosja w bieżącym roku zwiększyła produkcję mięsa, zmniejszyła zaś produkcję mleka i jajek.

Źródło: Agrowill group
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here