Zbiory rzepaku na wysokim poziomie?

Według oceny Oil World z lutego, w sezonie 2013/14 światowe zbiory nasion i owoców 7 najważniejszych roślin oleistych wzrosną o 5,3% do 483,5 mln ton, tj. o 7,4 mln ton mniej w porównaniu z przewidywaniami sprzed miesiąca, ale nadal będą o 24,4 mln ton większe niż w sezonie poprzednim – podają Ewa Rosiak i Magdalena Bodył z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
 

 

\"\"

 


Obniżono szacunki zbiorów dla soi (o 7,8 mln ton) i kopry (o 0,1 mln ton), a zwiększono dla rzepaku (o 0,3 mln), orzeszków ziemnych i ziaren palmowych (po 0,1 mln ton). Zmniejszono szacunki soi we wszystkich krajach Ameryki Południowej, w tym najbardziej obniżono je w Brazylii (o 4,5 mln ton). Według aktualnej oceny światowe zużycie nasion i owoców 7 głównych roślin oleistych wzrośnie do 468,9 mln ton (o 3,8%) i będzie o 14,6 mln ton mniejsze od ich produkcji.

Zapasy na koniec sezonu wyniosą 89,8 mln ton, wobec 75,1 mln ton przed rokiem i 67,6 mln ton przed dwoma laty. Po niewielkim wzroście w grudniu, w styczniu nastąpił ponownie spadek cen rzepaku i śruty rzepakowej na rynku europejskim. Kontynuowany był też spadek cen oleju rzepakowego. W styczniu 2013 r. przeciętna cena rzepaku w portach europejskich wyniosła 496 USD/tonę (cif Hamburg) i była o 16 USD/tonę (o 3,1%) niższa niż przed miesiącem i o 132 EUR (o 21,0%) niższa niż przed rokiem.

Olej rzepakowy kosztował 952 USD/tonę (fob ex-mill Holandia) i był o 60 USD/tonę (o 5,9%) tańszy niż przed miesiącem i o 262 USD/tonę (o 21,6%) tańszy niż przed rokiem. Cena śruty rzepakowej wyniosła 335 USD/tonę (fob ex-mill Hamburg) i była o 1 USD/tonę (o 0,3 %) niższa niż przed miesiącem i o 29 USD/tonę (o 8,0%) niższa niż przed rokiem. Według najnowszej oceny cena rzepaku na rynku europejskim zmaleje w sezonie 2013/14 średnio o 19% do 500 USD/tonę, oleju rzepakowego o 15% do 1005 USD/tonę, a śruty rzepakowej o 17% do 310 USD/tonę.

Na rynku krajowym po spadku w styczniu, w lutym ceny rzepaku i produktów jego ponownie nieznacznie wzrosły. Za rzepak płacono średnio 1555 zł/tonę, tj. o 4,2% więcej. Cena oleju rzepakowego niekonfekcjonowanego wzrosła o 1,2% do 3325 zł/tonę, a śruty rzepakowej o 10,7% do 1000 zł/tonę. W relacji do lutego 2013 r. ceny rzepaku, oleju i śruty rzepakowej były niższe odpowiednio o 21,5%, 20,0% i 6,1%. Krajowy przerób rzepaku w 2013 r. był znacznie większy niż w roku poprzednim.

Duże i średnie zakłady przemysłu tłuszczowego (zatrudniające 50 i więcej osób stałej załogi) wyprodukowały w minionym roku 968 tys. ton surowego oleju rzepakowego, tj. o 43% więcej niż w poprzednim roku. Od sierpnia przerób rzepaku przekracza 100 tys. ton lub jest bliski tej wielkości, podczas gdy w pierwszych siedmiu miesiącach ubiegłego roku wahał się od 47 do 76 tys. ton.

Produkcja oleju rzepakowego rafinowanego w tych zakładach wyniosła 642 tys. ton i była o 18% większa niż przed rokiem, z tego na cele spożywcze zwiększyła się o 13% do 438 tys. ton, a na cele techniczne o 30% do 204 tys. ton. Produkcja margaryn wzrosła o 4% do 419 tys. ton. Eksport surowców i produktów oleistych w grudniu 2013 r. był mniejszy niż w poprzednim miesiącu, a ich import większy.

Mniej przywieziono tylko olejów roślinnych. Według wstępnych danych w całym 2013 r. wywieziono: 771 tys. ton nasion oleistych, w tym 751 tys. ton rzepaku (prawie 3 razy więcej niż w 2012 r.), 366 tys. ton olejów roślinnych, w tym 349 tys. ton oleju rzepakowego (o 93% więcej), 768 tys. ton śrut oleistych, w tym 714 tys. ton śruty rzepakowej (o 7% więcej) i 130 tys. ton margaryn (o 3% mniej).

Czytaj także:
Na rynku zbóż wciąż stabilnie
Na jakim poziomie utrzymują się ceny rzepaku?
Popularność polskiego masła rośnie

Przywieziono: 2970 tys. ton śrut oleistych (o 17% mniej niż 2012 r.), 520 tys. ton olejów roślinnych (o 3% mniej), 422 tys. ton nasion oleistych (o 34% mniej), w tym 256 tys. ton rzepaku (o 53% mniej) oraz 92 tys. ton margaryn (o 21% mniej). Wpływy z eksportu surowców i produktów oleistych w 2013 r. wyniosły 974 mln EUR i były o 48% większe niż w roku poprzednim, a wydatki na ich import obniżyły się o 11% do 1820 mln EUR. W tej sytuacji deficyt w handlu surowcami i produktami oleistymi obniżył się do 845 mln EUR, z 1391 mln EUR przed rokiem.

Ceny detaliczne tłuszczów roślinnych, podobnie jak wielu innych grup produktów, rosły w 2013 r. znacznie wolniej niż w dwóch poprzednich latach. Przy powolnym wzroście cen margaryn, na rynku olejów roślinnych przeważały spadki cen. Średni poziom cen tłuszczów roślinnych był w 2013 r. o 0,8% wyższy niż w poprzednim roku.

Tłuszcze roślinne podrożały o 1,2 pkt. proc. mniej niż cała żywność łącznie z napojami bezalkoholowymi, w tym o 3,0 pkt. proc. mniej niż tłuszcze zwierzęce. Margaryny podrożały zdecydowanie mniej niż masło, a oleje roślinne mniej niż „pozostałe tłuszcze zwierzęce” (słonina, smalec). Ceny margaryn wzrosły średnio o 0,2%, a masła o 4,2%. Oleje roślinne podrożały o 1,4% , a „pozostałe tłuszcze zwierzęce” o 1,9%. 

Źródło: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu   
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pogoda największym wyzwaniem dla bezpieczeństwa żywnościowego

Gwałtowne zjawiska pogodowe to główne zagrożenie dla łańcucha dostaw żywności w Europie, wynika z raportu o bezpieczeństwie żywnościowym UE przedstawionym przez Komisję Europejską. Raport, drugi...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics