Zdrowy jak… koń

Pomieszczenia dla koni nie spełniają jedynie roli schronienia dla zwierząt. Powinny zapewniać zwierzętom komfort przebywania w budynku oraz odpowiadać wymogom higieny i wygody użytkowania.

Przy ocenie warunków utrzymania zwierząt gospodarskich wymagane jest spełnianie następujących kryteriów:

  • zapewnienie stałego dostępu zwierząt do wody w budynkach, na wybiegach i pastwiskach,
  • zachowanie minimalnych wymiarów stanowisk i powierzchni kojców,
  • prawidłowo działający system wentylacji i właściwe oświetlenie budynków inwentarskich,
  • prawidłowe gromadzenie, przechowywanie i zagospodarowywanie odchodów.

Systemy utrzymania
Konie muszą być utrzymywane na ściółce. Stosowane są różne rozwiązania: stanowiska uwięziowe, boksy, utrzymywanie grupowe w tzw. biegalniach oraz stajnie otwarte, połączone z wybiegami. Stajnie stanowiskowe są najgorszym rozwiązaniem, bo przywiązywanie koni jest niezgodne z ich naturą, a w wielu krajach zabronione.
Minimalne wymiary stanowisk uwięziowych dla koni dorosłych powinny wynosić w zależności od wysokości w kłębie:

  • do 147 cm – szerokość 1,6 m, długość 2,1 m,
  • powyżej 147 cm – szerokość 1,8 m, długość 3,1 m.

Praktycznie wielkość stanowiska oblicza się dla każdej rasy oddzielnie:

  • długość stanowiska – 2 x skośna długość ciała – 10%,
  • szerokość stanowiska  – wysokość w kłębie + 10 cm.

O wiele lepszym rozwiązaniem są stanowiska boksowe.

Powierzchnia boksu powinna wynosić:

  • dla konia dorosłego lub źrebaka odsadzonego od matki – co najmniej 10 m2,
  • dla klaczy ze źrebięciem – co najmniej 15 m2.

Najwygodniejsze są boksy dla jednego lub dwóch koni, o wymiarach 4 x 4 m. Przegrody między boksami o wysokości 2,2 m należy wykonać z grubych desek. Od wysokości 1,4 m przegrody powinny być ażurowe, o odległości prętów 6-7 cm, aby koń nie mógł włożyć między nie nogi. Dobrze jest, gdy przegrody boczne można wysuwać na korytarz paszowy lub otwierać na ściany w czasie usuwania obornika.

Każdy boks należy wyposażyć w żłób i poidło umieszczone na wysokości 0,8-1,0 m od poziomu podłogi. Poidło mocuje się w pewnej odległości, aby koń nie zanieczyszczał go paszą. Na pasze objętościowe (siano, zielonkę) mocuje się odpowiednią drabinkę.

Drzwi do boksów muszą mieć co najmniej 1,3 m szerokości i 2,2 m wysokości oraz otwierać się na zewnątrz o 180 stopni. Powinny być ażurowe, a jeśli są szczelne, na dole należy umieścić kratkę wentylacyjną w celu usuwania amoniaku znad podłogi boksu.

Warunki zoohigieniczne

  • Temperatura wewnątrz stajni powinna wynosić od 5 do 15°C. Dorosłe konie mają dużą tolerancję na różnice temperatury. Największe straty ciepła zachodzą w wyniku występujących w pomieszczeniu przeciągów oraz gdy koń leży na wilgotnym lub zimnym legowisku.
  • Wilgotność względna powietrza powinna wynosić do 80%. Parametr ten zależy od ilości wytwarzanej w pomieszczeniach pary wodnej i stopnia ich przewietrzania. Nadmiernemu zawilgoceniu pomieszczeń zapobiega sprawna wentylacja, sucha ściółka oraz zachowanie właściwej dla kubatury budynku obsady koni. Na jednego dorosłego konia powinno przypadać co najmniej 30 m3 powietrza.
  • Zapylenie powietrza może powodować podrażnienie spojówek, podrażnienie jamy nosowej oraz nieżyty oskrzeli, dróg oddechowych i błon śluzowych, otwierając tym samym drogi wejścia dla drobnoustrojów. System wentylacyjny powinien umożliwiać 4-krotną wymianę powietrza stajni w ciągu godziny.
  • Do utrzymania higieny pomieszczeń konieczne jest ich codzienne sprzątanie. Ponieważ powierzchnie, z którymi stykają się zwierzęta, pokrywają się powłokami białkowo-tłuszczowymi, w których żyją i namnażają się drobnoustroje, konieczne jest ich mycie gorącą wodą co pewien czas (z wyjątkiem zimy).
  • Zapobiegawcza dezynfekcja pomieszczeń ma na celu zniszczenie w stajni organizmów chorobotwórczych. Przeprowadza się ją co najmniej dwa razy do roku: wiosną po rozpoczęciu sezonu pastwiskowego i jesienią. Poprzedza ją mycie i czyszczenie pomieszczeń i sprzętów stajennych. Tradycyjnym środkiem dezynfekcyjnym jest wapno niegaszone, a także mleko wapienne (1 kg wapna niegaszonego na 1 litr wody). Używając handlowych preparatów odkażających należy stosować się ściśle do zasad ich użycia podanych przez producenta. Mycie i dezynfekcja pomieszczeń stajennych są niezbędne przy wprowadzaniu do nich nowych koni.

Zgodnie z dyrektywą
Według dyrektywy Unii Europejskiej dotyczącej swobody poruszania się zwierząt gospodarskich, określonej na podstawie doświadczenia i wiedzy naukowej, nie wolno ograniczać jej w sposób powodujący niepotrzebne cierpienie lub urazy. Natomiast zwierzęciu trzymanemu nieustannie lub często na uwięzi albo w zamknięciu należy zapewnić przestrzeń zgodną z jego potrzebami fizjologicznymi i etologicznymi, określonymi na podstawie doświadczenia i wiedzy naukowej.

Zalecenia dotyczące wybiegów dla koni:

  • Konie powinny mieć dostęp do swobodnego ruchu na wybiegu przez co najmniej 1-2 godziny dziennie.
  • Konie powinny przebywać w grupach liczących 3-4 osobniki.
  • Wielkość wybiegu powinna wynosić co najmniej 50 x 100 m.
  • Konie na wybiegu powinny mieć dostęp do wody, pasz objętościowych (zalecane jest stosowanie drabinek) oraz możliwość schronienia się przed opadami i upałem.
  • Teren wybiegu powinien być wydzielony masywnym ogrodzeniem o podwójnej barierze: górna bariera na wysokości 1,0-1,8 m (zwykle 1,2 m), dolna na wysokości około 0,7 m.

Gospodarka odchodami
W ciągu doby dorosły koń spożywa średnio: 5 kg paszy treściwej (owsa), 5 kg siana, 5 kg słomy i około 30 litrów wody. Wydala 5-12 razy mocz w ilości 5-10 litrów oraz 9-10 kg kału.

Źródło: Zbigniew Szemczak, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, www.kpodr.pl, fot. sxc.hu

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics