Żywiec wołowy cały czas w górę

Wysokie ceny skupu żywca wołowego sprzyjają zwiększaniu pogłowia bydła rzeźnego – podaje Agencja Rynku Rolnego.

Według danych GUS w czerwcu 2012 r. pogłowie bydła ogółem wynosiło 5776,8 tys. szt., w tym pogłowie bydła bez krów 3198,8 tys. szt.

Było to odpowiednio o 0,3% i 2% więcej niż przed rokiem. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 13-19.08.2012 r. krajowa cena skupu żywca wieprzowego wynosiła przeciętnie 5,66 zł/kg, tj. o 1,3% więcej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie było ona o 4% wyższa niż przed miesiącem i o 19% wyższa od płaconej przed rokiem.

Za żywiec wołowy, w trzecim tygodniu sierpnia br., dostawcy uzyskiwali przeciętnie 6,46 zł/kg, tj. o 1,1% więcej niż w poprzednim tygodniu.

Cena tego żywca była o 2% wyższa niż miesiąc wcześniej i o 12% wyższa niż przed rokiem. W dniach 13-19.08.2012 r. średnia krajowa cena skupu kurcząt brojlerów wynosiła 4,07 zł/kg, tj. o 1,6% więcej niż tydzień wcześniej, o 2% mniej niż przed miesiącem, ale o 4% więcej niż w porównywalnym okresie ubiegłego roku. Za indyki uzyskiwano przeciętnie 5,21 zł/kg, o 0,6% mniej niż tydzień wcześniej. Ponadto indyki były tańsze niż miesiąc wcześniej i przed rokiem, odpowiednio o 2% i o 12% .

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,169FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,546ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE