Gazeta Agronews Nr. 4

N ajwięcej otyłych kobiet i mężczyzn można spotkać w Wielkiej Brytanii i na Malcie. W pierwszej dziesiątce znalazła się także Polska. Szacuje się, że 15,5 proc. ludności w Unii Europejskiej ma nadwagę, a Parlament Europejski chce, by państwa uznały otyłość za chorobę przewlekłą. Otyłość w krajach wysokorozwiniętych stanowi spory problem społeczny i uważana jest za jedno z zagrożeń cywilizacyjnych rozwiniętych społeczeństw. W przyszłości może przyjąć rozmiary epidemii. Jednym z projektów poświęconych tej problematyce jest FLABEL (Food Labelling to Advance Better Education for Life), który otrzymał 2 860 000 euro wsparcia z Funduszy Europejskich. W ramach tego projektu, przebadano ponad 37 tysięcy produktów w 84 punktach sprzedaży. Wyniki badań projektu FLABEL oraz jemu Jak oznakowanie żywności może zmienić przyzwyczajenia? Od wielu lat obserwujemy rosnący problem otyłości w krajach Europy. W samych latach 1990 – 2006, według statystyk pochodzących z WHO, poziom otyłości w Europie potroił się. Agendy europejskie pracują nad sposobami poprawy nawyków żywieniowych wśród Europejczyków. Europejscy naukowcy próbują między innymi ustalić, w jaki sposób oznakowanie żywności może zmienić i poprawić przyzwyczajenia konsumentów. Zapewnienie konsumentom możliwie precyzyjnej informacji może pomóc w podjęciu właściwych decyzji podczas zakupów. 52 numer 04 Żywność

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=