Gazeta Agronews Nr. 6

24 numer 06 produkcja roślinna Fungicydowa ochrona rzepaku ozimego jesienią Rzepak ozimy jest podstawową rośliną oleistą uprawianą w Polsce. Areał jego uprawy od kilku lat systematycznie rośnie i obecnie szacuje się go na około 850 tyś. ha. Rzepak ma duży potencjał plonotwórczy i teoretycznie opłacalność jego produkcji powinna być duża. N ależy jednak pamiętać, że jest to roślina bardzo wymagająca zarówno pod względem jakości gleby, warunków klimatycznych, przedplonu jak i nawożenia. Poważny spadek opłacalności produkcji mogą spowodować straty w plonie wywołane przez wystąpienie chorobotwórczych grzybów. Zmniejszenie plonu w zależności od choroby i stopnia jej nasilenia może wynosić od kilku do nawet kilkudziesięciu procent. Z wieloletnich badań i obserwacji wynika, że w ograniczaniu chorób rzepaku ozimego najlepsze efekty daje zastosowanie tzw. ochrony integrowanej, czyli łączącej różne zabiegi ochronne, zarówno agrotechniczne, biologiczne jak i chemiczne. Połączenie tych elementów przynosi bardzo dobre efekty, a jesień jest najlepszym, i w wielu przypadkach, jedynym momentem na ich zastosowanie. Plantator jeszcze przed siewem decyduje o doborze odpowiedniej odmiany, która powinna posiadać wysoką mrozoodporność oraz zwiększoną odporność na choroby powodowane przez grzyby. Nie mniej ważne jest właściwe przygotowanie gleby. Głęboka orka powoduje, że zainfekowane grzybami resztki pożniwne z poprzedniego sezonu Szara pleśń

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=