Gazeta Agronews Nr. 7

Z daniem organizacji oraz stowarzyszeń zrzeszających oraz reprezentujących rolników raport Europejskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) na temat domniemanego ryzyka dla pszczół stwarzanego przez neonikotynoidy nie dostarcza żadnych podstaw do ograniczenia lub zakazania stosowania tej technologii, mającej zasadnicze znaczenie dla zrównoważonego rolnictwa w Europie. Raport ten jednakże może stwarzać wrażenie, że ograniczenie stosowania neonikotynoidów rozwiązałoby problem. Niestety w pierwszej kolejności takie ograniczenia dotkną rolników i opłacalności tej branży. Zaniechanie stosowania tej nowoczesnej technologii istotnie wpłynie zarówno na wysokość plonów jak i na ceny produktów rolnych. W przeprowadzonych ostatnio analizach trzech środków owadobójczych opartych na neonikotynoidach Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zwróciła uwagę na obszary, w których brakuje wystarczających danych. Dotyczą one narażenia pszczół na pył z zapraw nasiennych, pozostałości ogólnoustrojowych w nektarze i pyłku, gutacji, wpływu na owady zapylające inne niż pszczoły, oraz spadzi jako drogi narażenia i pozostałości ogólnoustrojowych w plonach. Rzekome braki w danych stały się podstawą do wyciągnięcia wniosków, iż wymienione obszary stanowią potencjalne zagrożenie dla pszczół. Formułując swoje stanowisko w ten sposób EFSA nie odniosła się jednak do dobrej praktyki rolniczej, sposobów ograniczania ryzyka oraz znaczenia neonikotynoidów dla jakości i wielkości produkcji rolnej. Z niepokojem stwierdzamy, że w swej ocenie EFSA nie wzięła pod uwagę informacji pochodzących z szeroko zakrojonych badań monitoringowych, które wykazały brak skutków stosowania NNi w zaprawach nasiennych dla pszczół. Podobne podejście przyjęto w odniesieniu do badań terenowych gdzie analizowano jedynie przypadki, w których stwierdzono istnienie jakichś skutków dla pszczół. Wyniki te zostały uwzględnione jako wskazujące na potencjalne powody do obaw. Uważamy, że ocena badań powinna konsekwentnie uwzględniać pełne wyniki badań. 17 Temat numeru

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=