Gazeta Agronews Nr. 7

27 magazynach panują nieodpowiednie warunki, np. wysoka wilgotność i temperatura powietrza, przemrożenie korzeni. Chore tkanki przebarwiają się na brunatno lub czarno, a ich powierzchnię pokrywają różnego koloru (w zależności od sprawcy) grzybnie lub następujące wtórnie mokre gnicie bakteryjne. Czasami w obrębie obfitej grzybni tworzą się sklerocja. Sprawcami gnicia – jeszcze w okresie wegetacji mogą być grzyby zasiedlające glebę, które wraz z korzeniami wnoszone są do kopca lub skrzyń paletowych w przechowalni: Pythium spp., Rhizoctonia spp., Sclerotinia spp., Phytophthora spp., Botrytis spp., Fusarium spp .i wiele innych. Sprawcy zakażają korzenie spichrzowe poprzez wszelkiego typu zranienia – powstałe w trakcie prac pielęgnacyjnych, żerowania szkodników lub uszkodzenia mrozowe na polu lub w okresie przechowywania. Metody ochrony W trakcie wegetacji należy zwalczać szkodniki atakujące korzenie spichrzowe w szczególności rolnice, bawełnicę topolowo marchwiową, drutowce i inne. Nie uszkadzać korzeni w trakcie prac pielęgnacyjnych i w czasie zbioru warzyw korzeniowych. Nie dopuszczać do zbyt silnego przesuszania warzyw korzeniowych przed umieszczeniem ich w kopcach lub przechowalniach. Do długotrwałego przechowania przeznaczać korzenie najzdrowsze o optymalnej dojrzałości zbiorczej. Warzywa przechowywać w higienicznych warunkach ze ścisłym przestrzeganiem reżimów wilgotności i temperatury. Warzywa korzeniowe przechowuje się w temperaturze 0‑1o C, przy wilgotności względnej powietrza 90‑95%. Przedzbiorcza ochrona środkami z grupy strobilurin (Amistar 240 SC, Signum 33 WG, Zato 50 WG) ogranicza występowanie choroby. Prof. Józef Robak Instytut Ogrodniczy w Skierniewicach PRODUKCJA ROŚLINNA

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=