Gazeta AgroNews Nr.10

ZAPRAWIANIE ZBÓŻ TO PODSTAWA! WIELU PRODUCENTÓW ROLNYCH PRZYGOTOWUJĄC SIĘ DO KOLEJNEGO SEZONU WEGETACYJNEGO STAJE PRZED WYBOREM TECHNOLOGI I OCHRONY SWOICH PLANTACJI . WARTO ZASTANAWIAJĄC SIĘ NAD WYBOREM FUNGICYDÓW, KTÓRE UŻYTE ZOSTANĄ W CZASIE SEZONU WEGETACYJNEGO ORAZ DOKONAĆ PRZEGLĄDU ZAPRAW NASIENNYCH, KTÓRE STANOWIĄ JEDEN Z PIERWSZYCH, I W PRZYPADKU NIEKTÓRYCH CHORÓB POWODOWANYCH PRZEZ GRZYBY JEDYNY ZABIEG ZAPOBIEGAJĄCY ICH WYSTĄPIENIU. W iedzą o tym wszyscy producenci rolni, którzy mieli do czynienia z niezaprawionym materiałem siewnym. Straty powodowane przez sprawców głowni pylącej, a w szczególności śnieci cuchnącej mogą sięgać nawet do 100%, bo cuchnącego ziarna skażonego przez zarodniki nie można sprzedać. Zabieg zaprawiania możliwy jest tylko i wyłącznie przed siewem roślin, i pomimo wielu pytań ze strony rolników o możliwość opryskiwania roślin zaprawą tuż po wschodach nie ma możliwości jego przeniesienia na początkowe fazy wzrostu roślin. Zabieg zaprawiania zalecany jest do ochrony wielu gatunków roślin uprawnych. W uprawie zbóż ozimych jest to jeden z ważnych zabiegów, zwalczających lub ograniczających grzyby, których nie można zlikwidować stosując fungicydy w formie oprysku w czasie wegetacji zbóż. Nie jest możliwe skuteczne zwalczanie np. śnieci czy głowni opryskując rośliny w czasie wegetacji, a są to choroby powodowane przez grzyby, które powodują straty o znaczeniu gospodarczym w produkcji zbóż ozimych. Odnosi się to też do innych sprawców chorób przenoszonych przez 24 NUMER 10 PRODUKCJA ROŚLINNA

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=