Gazeta Agronews Nr.13

ROLNICTWO ZRÓWNOWAŻONE, CZYLI JAKIE... WRAZ ZE WZROSTEM LUDNOŚCI NA ŚWIECIE DO 9 MLD W 2050 ROKU BĘDZIE ROSŁO ZAPOTRZEBOWANIE NA ŻYWNOŚĆ, KTÓREJ ŚWIATOWA PRODUKCJA MUSI WZROSNĄĆ O 70%. W ydaje się to możliwym przez wzrost areału upraw lub dalszą intensyfikację produkcji. Oba te rozwiązania są coraz częściej kwestionowane. Wzrost areału upraw w świecie napotyka na ograniczenia i może wzrosnąć jedynie o 10% . W Unii Europejskiej istnieje wręcz niebezpieczeństwo utraty 20 mln ha ziemi ornej do 2030 roku głównie w wyniku urbanizacji krajów członkowskich i produkcji biopaliw. Stanowi to blisko 11% obszaru będącego obecnie pod uprawą. Intensyfikacja produkcji rolnej ma również swoje ograniczenia ekonomiczne i środowiskowe i może prowadzić do niebezpieczeństwa degradacji środowiska naturalnego, w tym głównych środków produkcji jakimi zarządza rolnik tzn. gleby, wody i powietrza. Już teraz ocenia się, że blisko 40% gruntów ornych w świecie jest zagrożonych degradacją co może uniemożliwić wzrost produkcji żywności ze względu na areał ziemi uprawnej lub koszty jej wyprodukowania. W krajach Unii Europejskiej wzrasta presja społeczna aby produkować żywność metodami przyjaznymi środowisku naturalnemu. Coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na metody jakimi żywność jest produkowana i staje się to jednym z ważnych kryteriów wyboru produktu na półce sklepowej. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów producenci żywności zaczęli zwracać większą uwagę na sposób jej produkcji. Wiele firm sektora spożywczego deklaruje współpracę z rolnikami realizującymi metody rolnictwa zrównoważonego. Ma temu też służyć 20 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 13

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=