Gazeta Agronews Nr.13

n Polepszenie stanu gleby n Spełnianie oczekiwań odbiorców i konsumentów n Nowe rynki zbytu n Poprawa rentowności gospodarstwa n Dywersyfikacja dochodów n Pozyskanie wiedzy i doświadczenia 7. Jak przewiduje Pan przyszłość gospodarstw rolnictwa zrównoważonego? Uważam, że dalsza, niekontrolowana intensyfikacja produkcji rolnej może stanowić zagrożenie dla produktywności podstawowych środków produkcji wykorzystywanych przez rolnika jakimi są gleba, woda i powietrze. Ograniczone zasoby tych środków produkcji i rosnąca świadomość tego faktu wśród konsumentów żywności będą wymuszać rozwiązania harmonijnie łączące wymagania środowiska z potrzebami wyżywienia społeczeństwa i zabezpieczające godziwy zysk dla rolnika. Wierzę, że takim rozwiązaniem jest rolnictwo zrównoważone polegające na racjonalnym wykorzystywaniu zasobów przyrody. Szczególnie wyraźnie widać to w Unii Europejskiej, gdzie rozwój tej formy gospodarowania jest priorytetem. Znajduje to wyraz w wielu dyrektywach unijnych wprowadzanych we wszystkich krajach Unii. W Polsce również widać szybki rozwój tej formy produkcji rolnej choćby w gospodarstwach realizujących program rolnośrodowiskowy „Rolnictwo zrównoważone”. Rozwój ten wpisuje się w szerszą strategię zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa na lata 2012-2020. Kluczowym dla rozwoju rolnictwa zrównoważonego jest budzenie świadomości rolników i innych uczestników rynku o konieczności rozwoju tej formy produkcji żywności. Temu właśnie ma służyć nasz projekt „Rolnictwo zrównoważone”. Zapraszam do odwiedzenia naszej strony www: http://rolnictwozrownowazone.pl/ ROZMAWIAŁA, MARTA NOWAK-WOŹNICA 25 PRODUKCJA ROŚLINNA

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=