Page 26 - Gazeta Interaktywna AgroNews 02_10

Basic HTML Version

D
zięki dwóm aktom prawnym przyjętym przez
Komisję Europejską stosowanie dodatków do
żywności będzie wkrótce jeszcze bezpieczniejsze
i bardziej przejrzyste niż obecnie.
To przełomowy moment w naszych działaniach
służących zwiększeniu bezpieczeństwa żywności
w Unii Europejskiej
– powiedział Jonh Dalli,
komisarz ds. zdrowia i polityki konsumenckiej.
Przyjęcie dwóch rozporządzeń dotyczących
dodatków przyczyni się do dalszego wzmocnienia
pozycji obywateli i przemysłu. Wszyscy
zainteresowani będą mogli łatwiej uzyskać
dokładne informacje o tym, które dodatki
wolno stosować w środkach spożywczych.
W skrócie oznacza to, że obywatele będą lepiej
poinformowani, a unijny przemysł spożywczy
odpowiednio wyposażony do opracowywania
nowych, innowacyjnych i bezpiecznych
produktów.
W rozporządzeniach ustanowiono dwa nowe
wykazy.
Pierwszy z nich dotyczy dodatków w środkach
spożywczych i będzie stosowany od czerwca
2013 roku. Wykaz ten umożliwi konsumentom,
podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa
spożywcze i organom kontrolnym łatwą
identyfikację dodatków dopuszczonych w danym
środku spożywczym.
Drugi wykaz dotyczy dodatków w składnikach
żywności, takich jak inne dodatki, enzymy,
środki aromatyzujące i składniki odżywcze,
i wejdzie w życie 20 dni po jego opublikowaniu
w Dzienniku Urzędowym UE.
Stworzenie tych dwóch wykazów jest dużym
postępem w wykonaniu rozporządzenia
ramowego (WE) nr 1333/2008 w sprawie
dodatków do żywności, przyjętego w grudniu
2008 roku.
Przejrzystość
Jedną z głównych korzyści z wprowadzenia
nowych przepisów jest przejrzystość.
Dopuszczone zastosowania dodatków będą
od teraz wyszczególnione według kategorii
żywności. Zdaniem Komisji oznacza to znaczną
poprawę w porównaniu ze starymi wykazami,
które były rozmieszczone w kilku załącznikach do
trzech różnych dyrektyw.
Dzięki nowemu wykazowi oczywiste będzie
na przykład to, że w niektórych kategoriach
żywności dodatki mogą być stosowane
w bardzo ograniczonym zakresie lub być
całkowicie zabronione. Dotyczy to na przykład
jogurtu bez dodatków smakowych i środków
aromatyzujących, masła, owoców w wodnym
roztworze cukru, makaronu, chleba bez
dodatków, miodu, wody i soków owocowych.
W pozostałych kategoriach, obejmujących
zazwyczaj wysokoprzetworzone produkty
spożywcze – takie jak słodycze, przekąski, sosy
i napoje z dodatkami smakowymi lub środkami
aromatyzującymi – dopuszcza się stosowanie
wielu dodatków.
Ponadto dzięki wykazowi dodatków, które
mogą być dodawane do innych dodatków,
enzymów, środków aromatyzujących i składników
odżywczych, łatwiej będzie dopilnować,
Stosowanie dodatków
w żywności stanie się
bezpieczniejsze
Komisja Europejska przyjęła dwa rozporządzenia,
które sprawią, że stosowanie dodatków do żywności
będzie jeszcze bardziej przejrzyste.
26
prawo
numer 02