Page 28 - Gazeta Interaktywna AgroNews 02_10

Basic HTML Version

aby narażenie na działanie dodatków za
pośrednictwem tych składników pozostało
ograniczone.
Inne zmiany wprowadzone
nowymi przepisami
Oprócz utworzenia tych dwóch wykazów
w nowym prawodawstwie przewidziano również:
n
jasne warunki, na jakich dodatki mogą być
dodawane do żywności,
n
kategoryzację żywności z dodatkami
wymienionymi przejrzyście w podziale na
kategorie żywności, do której mogą być
dodawane,
n
program pełnej ponownej oceny
bezpieczeństwa wszystkich dopuszczonych
dodatków,
n
jasne wytyczne i wskazówki dla
wnioskodawców zwracających się o nowe
zastosowania dodatków do żywności.
Ogólne informacje
dotyczące dodatków
Ogólne warunki stosowania dodatków do
żywności zostały określone przez Parlament
Europejski i Radę w rozporządzeniu ramowym
z 2008 roku i pozostają w mocy.
Ponowna ocena dodatków
W marcu 2010 roku Komisja przyjęła program
ponownej oceny wszystkich dopuszczonych
dodatków do żywności. Europejski Urząd ds.
Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) musi dokonać
ponownej oceny wszystkich dodatków
do 2020 roku. Priorytety
ponownej oceny określono
na podstawie czasu,
jaki upłynął od
ostatniej oceny danego dodatku do żywności,
dostępności nowych informacji naukowych,
zakresu stosowania i narażenia ludzi na dany
dodatek.
Barwniki spożywcze znalazły się na szczycie listy
priorytetów. Siedemnaście barwników poddano
już ponownej ocenie. W przypadku trzech z nich
Komisja zaproponowała już zmiany poziomów
stosowania, ponieważ EFSA ocenia, że narażenie
na działanie tych dodatków może być zbyt
wysokie dla niektórych grup konsumentów.
Ze względu na pojawienie się nowych informacji
naukowych wyższy priorytet nadano substancji
słodzącej aspartam, która zostanie poddana
ponownej ocenie do września 2012 roku.
Wytyczne i wskazówki
W marcu 2011 roku Komisja przyjęła środki
określające dane niezbędne do dopuszczenia
nowego zastosowania dodatku.
Aby pomóc przyszłym wnioskodawcom, Komisja
sporządziła praktyczny przewodnik. Ułatwi
on wnioskodawcom przedkładanie pełnej
dokumentacji, która będzie mogła być sprawnie
rozpatrywana. Komisja jest przekonana, że
może to pobudzić odpowiedzialne innowacje
w przemyśle spożywczym.
Przykładem takiego innowacyjnego produktu
jest naturalna substancja słodząca, glikozydy
stewiolowe, otrzymywana z rośliny
Stevia
ribaudiana.
Komisja przyjęła także
rozporządzenie dopuszczające jej stosowanie
w kilku kategoriach żywności.
EFSA został poproszony o ocenę bezpieczeństwa
tej substancji. Urząd stwierdził, że substancje
słodzące nie są rakotwórcze ani genotoksyczne,
nie mają wpływu na rozrodczość i nie cechują się
toksycznością rozwojową, i ustalił akceptowalne
dzienne pobranie na poziomie 4 mg/kg masy
ciała. Ostrożne szacunki dotyczące narażenia na
glikozydy stewiolowe, zarówno w przypadku
dorosłych, jak i dzieci, sugerują, że przekroczenie
tej wartości przy proponowanych maksymalnych
poziomach stosowania jest prawdopodobne.
dariusz wojtczak
Źródło: Press releases RAPID
W niektórych
kategoriach
żywności
dodatki mogą
być stosowane
w bardzo
ograniczonym
zakresie lub
być całkowicie
zabronione.
28
prawo
numer 02